Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A leltárban felsorolt tizenegy ingatlan bekerülési áraként összesen 17,89 milliárd forintot tüntet fel a közlemény, amelyek aktuális könyvszerinti értéke 19,498 milliárdot tesz ki.

Kimaradt a felújításból

A listán szereplő legértékesebb ingatlan a Budapest I. kerületében lévő Ybl Villa, amelynek bekerülési ára 4,6 milliárd forint volt 2014 decemberében, amikor a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány rendezvényközpont létrehozása érdekében megvásárolta. A Csónak utcai építkezés akkor már évek óta állt. Az eredeti épület Ybl Miklós tervei alapján, gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni első magyar kormány pénzügyminiszterének megbízásából készült.

A Vár oldalában 1870-72 között épült háromemeletes rezidencia a második világháborúban bombatámadást kapott és megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során a villát nem állították helyre, a romokat eltakarították, és a telek üresen maradt. A 2000 és 2007 közötti építkezés során a homlokzat elnyerte végleges állapotát, a belső tere szerkezetkész lett. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány a funkcionális terek átalakításával a korábbi tervek szerint folytatja a kivitelezést - olvasható a közleményben.

Kihasználatlanul állt

A közlemény részletes szól a régi budai városházának a budai várban a Szentháromság tér sarkán álló 2,4 milliárd forintra értékelt épületéről, amely az MNB-től 2014. tavaszán került a PADA tulajdonába. A kiemelt jelentőségű műemlék 2009 óta elhanyagolt állapotban állt kihasználatlanul. Az ingatlan rekonstrukciója 2016 végén fejeződik be.

Földszintjén és a pincéjében étterem és bemutatótermek kapnak helyet, az emeleti és a tetőtéri szinten pedig a közgazdasági tudományok nemzetközi doktori iskolája. Az emeleti reprezentatív barokk térsor elsősorban az igazgatási, oktatási funkcionális egységeket fogadja be, a tetőtéri szinten a kutatók munkahelye és a diákok tanuló-kutatóhelye lesz.

Nem csak Budapesten vannak ingatlanjaik

A budai várban, az Úri utca 72 alatt lévő épületet 2015. elején a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) vásárolta meg 795 millió forintért egy geopolitikai és geostratégiai központ létrehozásának céljából. Az utolsó lakó 2012-ben költözött ki a házból, amely azóta üresen állt. A ház alatt 45 méteres mélységig nyúló pincerendszer terül el, ahol egykor a Magyar Nemzeti Bank őrizte aranytartalékának egy részét.

A közlemény kitér még az egykori IPOSZ-székház Kálmán Imre utcai 450 millió forintra becsült épületére, amely 2014 tavaszán az alapítójától került a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) tulajdonába. A százéves belvárosi műemlék 2012 óta állt üresen, felújítását követően a PADS Alapítvány működésének ad helyet majd, és oktatási központként üzemel. Az ingatlan bekerülési értéke 450 millió forint.

A Pallas Athéné alapítványok listáján szerepel még három kecskeméti ingatlan mintegy 2,6 milliárd forint értékben, Budapesten a Mátyás király úton (1,036 milliárd forint értékű), a Ferenchegyi lépcsőn (3,1 milliárd) és a Döbrentei utcában (2,857 milliárd forint) egy-egy ingatlan, valamint a balatonkenesei MÁV üdülő (90 millió forint).

fgorrás: tozsdeforum.hu