Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A projekttel kapcsolatosan rendszeresen beszámoltak az intézmény közleménye szerint. Csikai Mária, az Energia Klub igazgatója lapunknak elmondta, együttműködnek a NAV-val, de az eljárás formáját kifogásolják.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ közleményében írta meg, hogy október 13-án reggel előzetes bejelentés nélkül házkutatást tartott náluk a NAV. A pénzügyőrök a szervezet a „Klímaválasz – Kapacitásfejlesztés a helyi klímaadaptációért” nevű projekt anyagait vizsgálták át. Több mint háromszáz számlát, valamint egy projekttel kapcsolatos szerződéseket és leveleket foglaltak le. 

Csikai Mária, az Energiaklub igazgatója a Mandinernek elmondta, hogy három nyomozó jelent meg az irodájukban, akik ismeretlen tettes ellen, nagy értékű pénzügyi csalás ügyében tartottak vizsgálatot. Az igazgató kiemelte, hogy az Energiaklub közhasznú intézmény, így annak működése nyilvános, a projektjeikkel kapcsolatos adatok megszerezhetőek, így a NAV is megkaphatta volna, ha kéri ezeket. A vizsgált, norvég finanszírozású projekttel is négyhavonta beszámoltak és egy nemzetközi auditor cég is vizsgálta őket. Együttműködnek a hatóságokkal, viszont azzal van problémájuk, ahogyan elindították a vizsgálatot – tette hozzá Csikai. 

A Norvégia-ügy folytatódik?

A NAV-ot is megkerestük az ügyben, de kérdéseinkre még nem válaszoltak. A Reuters és a 444 is Orbán Viktor utasítására korábban civilek ellen indított vizsgálatokkal köti össze a mostani nyomozást. Akkor szintén norvég támogatású civil szervezeteket vizsgált a NAV, viszont semmilyen bűncselekményre utaló nyomot nem találtak. Az Ökotárs Alapítvány után is nyomoztak és a kormány oldaláról azzal vádolták, hogy a Norvég Alaptól kapott pénzeket az LMP támogatására használják fel. Az ügy diplomácia konfliktust okozott Norvégia és Magyarország között, amit egy titkos egyezség zárt le. 

A most vizsgált Energiaklub irodája az Ökotárssal egy épületben van. A két intézményt több, főként pályázatokhoz kötődő támogatási szerződés köti össze – mondta lapunknak Csikai Mária. A NAV által vizsgált projekt norvég, izlandi és lichtensteini forrásokból részesült és a klímaváltozás települési szintű felkészülést vizsgálta.

forrás: mandiner.hu