Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Igazgatóságának döntése nyomán idén nyolc civil szervezet nyert el támogatást a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Programja keretében meghirdetett, „Pénzügyi kultúra fejlesztése és pénzügyi tudatosság növelése” elnevezésű pályázatán. Az MNB az elbírálás során kizárólag a pályázati feltételeknek minden tekintetben megfelelő és a fogyasztói érdekeket ténylegesen szolgáló projekteket tudta támogatni. A pályázatra meghirdetett (Sajtóközlemény: Újabb pályázatot hirdet a jegybank a Civil Háló keretében) keretösszegből így összesen mintegy 29 millió forintot ítélt meg a nyertes nonprofit szervezeteknek. A nyertes projektek 2016. június végéig valósulnak meg.

A megvalósuló pályázatok a fogyasztók részére széleskörű és érdemi segítséget jelentenek pénzügyi ismereteik fejlesztésében, hozzájárulva az eddiginél tudatosabb pénzügyi fogyasztói magatartás kialakulásához és megerősítéséhez. A nyertes pályázók a lakóhelyük, koruk vagy egyéb okok miatt nehezebben elérhető társadalmi csoportok pénzügyi világban történő eligazodását előadásokkal, tanácsadással, tematikus tanórákkal és online társasjátékkal is segítik.

Az MNB támogatásának köszönhetően többek között Budapest és számos vidéki város (Mohács, Miskolc, Szeged, Gödöllő) helyi rendezvényein nyújt személyes pénzügyi tanácsadást és hasznos információkat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület, valamint a SZÓ-TÉR Egyesület. Ezen felül a K&H Alapítvány 47 hátrányos helyzetű térség több helyszínén szervez a pedagógusok továbbképzésére Pénzügyi Tudatossági Napot, elősegítve ezzel a gyermekek pénzügyi oktatásának fejlesztését.

A nyertes pályázatok révén a fővárosban, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében középiskolásoknak szóló pénzügyi kultúrát erősítő interaktív előadásokat tart a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyesület. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a fiatalok pénzügyi műveltségének szórakoztató fejlesztése érdekében pedig online pénzügyi társasjátékot fejleszt ki.

A pénzügyekben járatlan, szociális nehézségekkel küzdő fővárosi családok számára a Józsefvárosi Szabadidős Egyesület egy mentor-programmal nyújt segítséget a pénzügyi ismeretek fejlesztése, illetve a mindennapi pénzügyekben történő önálló döntéshozatal területén.

A pénzügyi tudatosság és kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázat nyertesei:

Szervezet neve Megítélt támogatás (Ft)
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége 3 100 000
Józsefvárosi Szabadidős Egyesület 3 000 000
K&H Alapítvány 1 000 000
Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület 2 100 000
Magyar Református Szeretetszolgálat Egyesület 5 000 000
Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület 1 955 000
SZÓ-TÉR Közhasznú Egyesület a társadalmi nyilvánosságért 2 800 000
Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 900 000
Összesen 28 855 000

Magyar Nemzeti Bank

forrás: mnb.hu