Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Videó kezdett keringeni az interneten, amit az egyik kereskedelmi televízió is bemutatott a híradójában. A felvételt állítólag egy szír származású fotós készítette a röszkei rendőrségi előállító helyiségnél. A tudósítás szerint a cél a táborban tapasztalható embertelen körülmények bemutatása volt. Információink szerint az e felvételen látható sátorban csak addig tartózkodnak a migránsok, amíg megkapják az azonosításukat segítő karszalagot.

Szenti Szabolcs rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a riporttal kapcsolatban elmondta, a röszkei idegenrendészeti előállítóban – ahol egy ember legfeljebb 24 órát tartózkodik – folyamatos és megfelelő az illegális bevándorlók ellátása. – Szombaton 9000 zsemle, 150 kilogramm pulykamellfelvágott, 15 kilogramm margarin, 200 kilogramm tartós kenyér, 600 konzerv, valamint 6000 palack félliteres ásványvíz állt rendelkezésre az illegális bevándorlók élelmezésére. Mindennap ehhez hasonló mennyiségű élelmiszert rendel a rendőrség. Nincs fogytán sem az élelmiszer, sem a víz.

Az ezzel ellentétes közléseket a rendőrség szándékos hangulatkeltésnek tekinti. A megfelelő mennyiségű és minőségű élelmezési és egészségügyi ellátásban fennakadás nem volt, nincs, és nem is lesz. Rendelkezésre áll vécé és kézmosási lehetőség, természetesen rendszeres a takarítás is – tájékoztatott a szóvivő.

Szombatra elkészültek a kiskunhalasi előállító tábor mintegy ezer főt befogadni képes sátrai. A migránsok a röszkeihez hasonlóan itt is legfeljebb 24 órát tölthetnek, amíg az adataikat rögzítik, és eldől, hogy menekültkérelmet nyújtanak be, vagy a rendőrség lefolytatja ellenük az idegenrendészeti eljárást.

– A Homokhátságon élők tűrőképességük határára értek – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Nógrádi Zoltán. Mórahalom polgármestere úgy fogalmazott, ez már nem menekültügy, hanem népvándorlás, amelynek a frontvonalában vagyunk, és ilyen teher mellett sajnos már nem lehet a normális életviszonyokat fenntartani.

Közben egy migránsokat segítő csoport Facebook-oldalán osztották meg, hogy a menekülteket befogadó Nagyfai Menekülttábor önkéntes segítőket vár. Egy másik, Facebookon szerveződő csoport tagjai a szegedi vasútállomáson esténként segítik a migránsokat.

forrásd: delmagyar.hu