Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A számviteli beszámoló és közhasznúsági melléklet a 2012. évről

Egyszeres és kettős könyvvitelt vezető civil szervezeteknek egyaránt el kell készítenie a számviteli beszámolót, amelyhez közhasznú jogállástól függetlenül csatolni kell a közhasznúsági mellékletet.

Ezen dokumentumokat el kell fogadnia a jóváhagyásra jogosult testületnek (általában egyesületnél a közgyűlés, alapítványnál a kuratórium).

A civil szervezet képviseletére jogosult vezető tisztségviselő (pl.: elnök) által aláírt dokumentumokat– kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékkal együtt – május 31-ig letétbe kell helyezni és közzétenni.

Letétbe helyezés: kizárólag papír alapon lehetséges, az Országos Bírósági Hivatal (Postacím: 1363 Budapest, Pf.: 24.) részére kell megküldeni. A borítékra írják rá: „Beszámoló".

Közzététel: az Országos Bírósági Hivatal hivatalból közzéteszi a www.birosag.hu oldalon, továbbá ha a szervezet saját honlappal rendelkezik, a dokumentumokat ott is közzé kell tenni.

További információ: http://birosag.hu/allampolgaroknak/tajekoztato-civil-szervezeteket-terhelo-beszamoloikkal-kapcsolatos-letetbe-helyezesi-es-kozzeteteli

Nyomtatványok elérése: http://www.civil.info.hu/intezze-el

Letétbe helyezés elmulasztásának jogkövetkezménye:

Csak olyan civil szervezet kaphat költségvetési támogatást, amely a fent leírtak szerint letétbe helyezte beszámolóját.

Statisztikai adatszolgáltatás a 2012. évről

Az adatszolgáltatás teljesítéséhez a Statisztikai jelentés a nonprofit szervezetek tevékenységéről, 2012 című, 1156 számú űrlapot kell kitöltenie minden civil szervezetnek.

A kitöltés során a szervezeteknek alapadataikon túl adatot szolgáltatnak tagjaikról, foglalkoztatottjaikról, önkénteseikről, segítőikről, a szervezet 2012. évi bevételeiről. Az űrlapon továbbá meg kell adni a 2012. évi támogatások, juttatások, adományok összegét, főbb mérlegtételeket, valamint részletező adatokat, ezért azt a számviteli beszámoló és közhasznúsági melléklet birtokában szükséges kitölteni és a KSH-nak beküldeni május 31-éig.

Beküldés módja:

elektronikus úton: nonprofit@ksh.hu

papír alapon: KSH Győri főosztálya, 9002 Győr Pf. 37.

Nyomtatvány elérése: http://www.ksh.hu/nyomtatvanyok

Az adatszolgáltatás elmulasztásának következménye:

Az adatszolgáltatás megtagadása, és így annak elmulasztása, valamint a késedelmes adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 9/A. §-a alapján közigazgatási bírság kiszabását vonhatja maga után.

SZJA 1% felhasználásáról szóló közlemény a 2011. évi rendelkezések felhasználásáról

Azon civil szervezet, amelyek 2011. évben SZJA 1% rendelkezés kedvezményezettje volt köteles nyilvános közlemény formájában számot adni a rendelkezett összeg felhasználásáról. [Hogy kapott-e felajánlást 2011-ben, a www.civil.info.hu/civil-szervezetek oldalon ellenőrizheti.] Fontos megjegyezni, hogy az adózói rendelkezés nem adomány, hanem költségvetési támogatás, ezért szükséges a kötelezettség teljesítése. Ezen közleményt nem kell napilapban vagy sajtó útján közzétenni.

A kedvezményezettnek a 2013. május 31-éig a 2011. végén átutalt támogatásokról kell számot adnia, a kitöltött űrlapot kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Beküldés módja: kizárólag elektronikus úton lehetséges, az ügyfélkapun keresztül lehetséges a nyomtatványkitöltő alkalmazás segítségével.

Közzététel: a Civil Információs Portál hivatalból közzéteszi a www.civil.kormany.hu oldalon, továbbá ha a szervezet saját honlappal rendelkezik, a dokumentumokat ott is közzé kell tenni.

Nyomtatvány elérése: http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/11koz.html

[A nyomtatvány kitöltéséhez az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program előzetes telepítése szükséges, mely a NAV honlapjáról szintén letölthető.]

Az adatszolgáltatás elmulasztásának következményei:

Ha az adóhatóság a támogatás átutalását követő második év május 31. napja szerinti határidő lejártát követően megállapítja, hogy a kedvezményezett nem felelt meg kötelezettségének, határozatával kizárja a kedvezményezettet a határozat jogerőre emelkedését követő rendelkező évben tett felajánlásokból történő részesedésből.

Ha az adóhatóság a kedvezményezett beszámolási kötelezettségének teljesítése során megállapítja, hogy a kedvezményezett a 3 éves tartalékolási időt túllépte, erről határozatot hoz, amelyben a kedvezményezettet a közhasznú tevékenység megvalósítására a 3 éves tartalékolási idő lejártáig fel nem használt összeg visszafizetésére kötelezi.

forrás: civil.info.hu