Megszűnés esetén, a végelszámolás befejezése előtt – ha az alapító okirat erre vonatkozóan rendelkezést tartalmaz – a megmaradt vagyont át kell adni és ennek tényét a bíróság előtt igazolni kell. A vagyonátadás módja lehet pénzvagyon esetén banki átutalás, tárgyi vagyon átadása esetén átvételi elismervény. A végelszámolás befejezése előtt, ha már nincs vagyona az alapítványnak és minden kötelezettségét teljesítette, a bankszámla is megszüntethető.

Az alapítvány jogutód nélküli megszűnése esetén a hitelezők kielégítése után megmaradó vagyon az alapító okiratban megjelölt személyt illeti, azzal, hogy az alapítót, a csatlakozót és az egyéb adományozót, továbbá ezek hozzátartozóit megillető vagyon nem haladhatja meg az alapító, a csatlakozó és az egyéb adományozó által az alapítványnak juttatott vagyont.

Az alapító az általa juttatott vagyonról az alapítvány jogutód nélküli megszűnésekor az alapítvány céljával azonos vagy hasonló célú alapítvány vagy egyesület számára rendelkezhet, ha az alapító okirat ilyen esetre a vagyonról nem rendelkezik vagy a rendelkezés teljesítése lehetetlen.

Ha az alapító okirat, vagy az alapító nem rendelkezik a megszűnő alapítvány vagyonáról, vagy ha az alapító okirat által megjelölt személy, vagy az alapító által megjelölt alapítvány, egyesület a vagyont nem fogadja el vagy azt nem szerezheti meg, a bíróság azt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatására köteles fordítani.