Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A kormányszóvivő emlékeztetett, a kormánynak megalakulása óta elsődleges célja volt a munkahelyteremtés mellett a leszakadó néprétegek felemelkedésének biztosítása.

Giró-Szász András leszögezte: el kívánják érni, hogy az egészséges felnőttek kivétel nélkül dolgozzanak, tisztában vannak ugyanakkor azzal, hogy ez több lépcsős folyamat, szükség van ezért olyan kapaszkodókra is, amelyek a leszakadókat képesek a munka világába visszahozni. E folyamat része a szociális szövetkezetek létrehozása.

Az új típusú szövetkezeti forma részleteiről szólva Hegedűs Zsuzsa kifejtette, azzal az ország 47 leghátrányosabb kistérségét, azon belül is az 5 ezer főnél kisebb lélekszámú településeket célozzák. Idén – jegyezte meg a miniszterelnöki főtanácsadó – 206 ezer embernek biztosítunk közmunkát, ám ahhoz, hogy ők tartósan dolgozhassanak, megfelelő intézményrendszerre van szükség.

Mint mondta, a kormány által elfogadott jogszabály-módosításoknak köszönhetően három lépcsős folyamatban juthatnak pályázati forráshoz a leghátrányosabb közösségek. Szociális szövetkezetek létrehozására kezdetben 5 millió forint, sikeres működés esetén 15, újabb hatékony fejlődés esetén pedig akár 50 millió forint pályázható. A szövetkezetet önkormányzatok és magánszemélyek hozhatják létre, települések akár társulhatnak is, a szövetkezés keretében háztáji, kisipari tevékenységet fognak végezni.

Fontos feltétele a jelentkezésnek – húzta alá Hegedűs Zsuzsa -, hogy noha a részvétel önkéntes, a létrehozónak kötelessége minden hátrányos helyzetű családot részletesen informálni a lehetőségről.

A május 1-jétől induló pályázat keretösszege 5 milliárd forint, így mind a 800 érintett településnek lehetősége lesz szövetkezetet indítani – mondta a főtanácsadó, majd úgy fogalmazott: erre 20 éve egyetlen egyszer sem volt reális esély.

Napokon belül megkapják elmaradt bérüket a közmunkások

Szerdáig mind a 27 érintett közmunkás megkapja elmaradt bérét – mondta Giró-Szász András a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva – reagálva a vasárnapi sajtóban megjelentekre- elmondta: tudomása szerint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságnál foglalkoztatott 3300 közmunkás közül 2900 jogosult bérre, közülük 400 ember nem kapta meg a juttatását. Mint hangsúlyozta, közülük 373 ember „tört” héten kezdett, s miután a szabály az, hogy az első kifizetésig minimum 2 hetet dolgozniuk kell, így ők leghamarabb a március 26-ai héten kaphatnak fizetést.

A maradék 27 közmunkás esetében valóban csúszik a kifizetés – mondta -, esetükben iratanyag-hiányosság miatt nem tudtak bérszámfejteni, erre azonban szerdáig sor kerül – nyomatékosította.

forrás: kormany.hu