Az ENSZ adatai alapján 2022 májusában több, mint 100 millió ember élt a világon az otthonától távol, mert azt valamilyen okból elhagyni kényszerült. Csak az Ukrajnában zajló háború miatt eddig majdnem 7 millió embernek kellett elmenekülnie, közülük jelenleg 29 000-en élnek menedékes státusszal Magyarországon. A tél közeledtével további családok érkezését várjuk. A MIRA egy interkulturális közösség, melyet azért hoztunk létre, hogy segítsünk az itt élő menekülteknek és egymásnak, hogy közösen egy erősebb, összetartóbb társadalmat hozzunk létre. A program kulcseleme a mentorprogram, melynek keretében önkéntes mentorok segítik a hozzánk jelentkező menekülteket a beilleszkedésben. 

Ősszel ismét van lehetőség csatlakozni - kapcsolódj be az Artemisszió munkájába, légy részese ennek a segítő munkának és közösségnek!

Mit várunk tőled?

Egy önkéntes mentornak a legfontosabb feladata, hogy személyes támogatást nyújtson mentoráltjának, és biztos pontot jelentsen a sokszor kiszámíthatatlan és kaotikus élethelyzetben. Ezen felül a mentor segít kiigazodni a praktikus mindennapi problémák megoldásában és a bürokrácia útvesztőjében is.

Feladataid lehetnek:

 • Rendszeres, heti egyszeri személyes találkozó a mentoráltaddal a másik igényeire figyelve. A találkozón a legfontosabb a személyes, baráti jelenlét, valamint a mindennapi élethez nyújtott támogatás (pl. körbevezetés, segítség, hogy milyen szolgáltatás hogyan működik, mit hol lehet megtalálni; iskolakezdésben támogatás, stb.).
 • Személyes és telefonos ügyintézésben való segítség (legtöbb esetben a hivatalok munkaidőben elérhetőek).
 • Hétvégi MIRA családi programokon való részvétel a mentorált családoddal.
 • Adott esetben nyelvi segítségnyújtás.

A mentorkodás neked szól, ha:

 • elmúltál 18 éves;
 • a kulturális különbségek kíváncsivá tesznek, a nyelvi akadályokat pedig izgalmas kihívásként éled meg;
 • beszélsz legalább egy idegen nyelven, az ukrán vagy orosz szuper, de angol, fárszi, francia, spanyol stb. is nagyon hasznos;
 • van szabad időd: kb. heti 2 óra a találkozókra, plusz havonta minimum egyszer közösségi programokra (közös kirándulás, városnézés, Csodák Palotája, Perzsa újév, Diwali festival, stb. - ezeket mi szervezzük);
 • szívesen lennél egy interkulturális, színes, izgalmas közösség része, és tanulnál abból, hogyan csináljuk ezt mi a Mira Interkulturális Közösségnél, valamint
 • elboldogulsz a hivatalok - egészségügyi, szociális, rendészeti intézmények világában, vagy legalábbis nem riadsz vissza, ha egy hivatali ügy végére kell járnod.

Hogyan lehetsz önkéntes mentor?

Az önkéntes mentorrá válás feltétele a mentorképzésünkön való részvétel. A képzés során felkészítünk a menekültekkel való munka természetére, praktikus információk átadásával, készségfejlesztéssel, kommunikációs és kulturális különbségekből adódó helyzetek eljátszásával. Mentoraink a képzés után részesévé válnak egy olyan támogató, szakmai hálózatnak, ahol feltehetik a kérdéseiket, megoszthatják a tapasztalataikat, tanácsot kaphatnak rendszeres találkozóinkon, valamint egy interkulturális közösség és közösségi élmény részesésévé válhatnak. 

A képzés helye: Mira Ház, 1094 Budapest, Bokréta utca 10.

A képzés időpontja:  

 • Szeptember 30. (péntek): 15:00 - 19:00
 • Október 1. (szombat): 10:00 - 17:00
 • Október 2. (vasárnap): 10:00 - 15:00

A képzés mindhárom napján számítunk a részvételedre. Pénteken rágcsálnivalóval, üdítővel, teával és kávéval készülünk, a szombati és vasárnapi napokon pedig ebédet is biztosítunk. 

Jelentkezni szeptember 26. (hétfő) 23:59-ig tudsz ebben a google form-ban: https://forms.gle/oJsVh2TZXox36AKg6

Kérdéseidet pedig az  info@mira.artemisszio.hu -ra várjuk!