Találatok a következő címkére: civil jogszabályok

Nyilvánossá válhatnak az egyesületek tagjainak adatai? - Az új Ptk. számos változást hozott a nonprofit szervezetek életébe

Az új Ptk. nem csak a gazdasági társaságok számára hozott rengeteg változást, de a Magyarországon működő, több mint 65.000 nonprofit szervezetnek is. A szakszervezeteknek, egyesületeknek és alapítványoknak is kötelező végrehajtani számos módosítást az alapszabályban. Ráadásul, a Ptk. egyik legnagyobb újítása, hogy a jogi személy szabályaitól el lehet térni, náluk is komoly aggályokat vet fel és néhány esetben akár a mindennapi működésüket is akadályozhatja – véli a Szecskay Ügyvédi Iroda.

Szombathelyi Civil Kerekasztal-beszélgetés

A Szombathelyi Törvényszék a Szombathelyi Civil Kerekasztal „Nyitott kapuk -átlátható hivatalok képzéssorozat” programjának keretében tett felkérésére 2014. április 17-én rendezvényt tervez a törvényszéken mintegy 30 fő részvételével.

Meghívó partnerségi információs napra

2014. október 28-án 17 órától ingyenes jogi ismeretek előadás tartunk, melynek központi témája a civil szervezetek alapdokumentuma új Ptk. szerinti módosítása és tapasztalatai.

Jogsegélyszolgálat Miskolcon

Környezetvédelmi jogsegélyszolgálat vehető igénybe az Ökológiai Intézetnél, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő lakosok számára hirdetnek kéthetente szerdánként 16 és 18 óra között.

Nem csak szigorító intézkedéseket hozott a Ptk.

Az új Ptk. alapvetően megváltoztatta a jogi személyek vezető tisztségviselőinek harmadik személyekkel szembeni kártérítési felelősségét. Eddig – a kontinentális Európában szokásos módon – a károsultnak a jogi személyt kellett kártérítésért perelnie és a jogi személy, ha kártérítésre kötelezték, fordulhatott azután, mintegy második lépcsőben vissza a vezető tisztségviselővel szemben – mondta lapunknak Sárközy Tamás egyetemi tanár.