Címke: Vitatér
Esemény
2013. november 05.
A Széchenyi István Szakkollégium és a NIOK Alapítvány beszélgetése a Vitatér program keretében 2013. november 12-én.
2014. január 16.
'A minőség egy oktatáspolitikai töltelékszó'
2013. április 26.
Vajon mit értünk civil társadalom alatt és hol válik el ez civil társadalom az államtól? Kik azok az álcivilek? Lehet, vagy nem lehet egy civil mozgalom pártok szövetségese? A Vitatér program május 2-ai első kerekasztal-beszélgetése ezekről a témákról fog szólni.
2014. február 27.
A NIOK Alapítvány Vitatér programjának következő beszélgetésére március 5-én kerül sor a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az esemény társszervezője a Széchenyi István Szakkollégium.
2013. augusztus 29.
A NIOK Alapítvány Vitatér programjának következő kerekasztal-beszélgetésére szeptember 9-én kerül sor az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén.
2013. augusztus 15.
2013. november 21.
Kié most az egyetem? Kié kéne, hogy legyen az egyetem, az államé, az egyetemi polgároké, a gazdasági szereplőké? Vajon igaz, hogy a felsőoktatáshoz mindenkinek joga van, vagy még mindig privilégium? A Vitatér felsőoktatásról szóló programsorozatának november 12.-ei beszélgetését Cohen Áron (Széchenyi István Szakkollégium) és Gerencsér Balázs (NIOK Alapítvány, igazgató) moderálta.
2013. április 18.
Április elején indítottuk útjára Vitatér projektünket. Azóta nagyon sok minden történt: oldalunkon rengeteg írás jelent meg első témánk kapcsán, ahol azt feszegetjük, hogy kik is azok a civilek és mi is az a civil, valamint meghirdettük első kerekasztal-beszélgetésünket is, mely május 2-án az ELTE Társadalomtudományi karán kerül megrendezésre. Először két vitaindító cikket publikáltunk. Az elsőben Kuti Éva ír arról, hogy szükséges-e és lehetséges-e éles határvonalat húzni a civilek és a pártok, a civilek és a kormányzati szféra között. Írására Gerő Márton és Kopper Ákos válaszol, és ellentétes véleményen vannak. A vita.nonprofit.hu-n több olyan írást is átvettünk, ami máshol is megjelent már, de releváns lehet a téma szempontjából. Az origo.hu még a múlt évben boncolgatta az álcivilek világát. Tényleg hétpróbás politikusok kukucskálnak ki az új civilek mögül? Közöltük a Hallgatói Hálózat oldaláról Birtalan Gy. Gergő blogposztját, ami nemes egyszerűséggel küldi el a fenébe a politikusokat a civil mozgalmak környékéről, és ami a blogszférában és bizonyos értelemben a mainstream médiában is eléggé nagy port vert fel és óriási vitákat váltott ki; valamint a Civil Összefogás Fórum egyik alapítójának, Csizmadia Lászlónak az eszmefuttatását a békemenet céljáról és természetéről. Végül, de nem utolsó sorban, Udvarhelyi Éva Tessza írt arról, hogy tulajdonképpen „mindannyian politikusok vagyunk”. Oldalunkon továbbra is véleményt nyilváníthat bárki, aki fontosnak érzi a témát. Írást a „Küldjön be cikket!” ablakban lehet pár kattintás után beküldeni. Ha pedig hozzászólna egy-egy cikkhez, bármikor megteheti a posztok alján.
2013. május 02.
2014. január 30.
Nincs hova mennünk, legalábbis itthon
2013. május 02.
2013. május 17.
A Vitatér azért élő, mert a bennünket foglalkoztató dolgokról beszélünk, írunk. A következőt téma már az ajtónkon kopogtat: közösségi tereket és a közösségi terek kialakulásának akadályait fogjuk szétcincálni. De mi legyen a többi? Csak rajtunk múlik.
2013. május 17.
Tele van a város üres épületekkel, mégsem lehet közösségi tereket építeni? Az önkormányzat segít vagy éppen akadályoz? Fáj, hogy kevés a zöldterület, nem lehet kiülni a szabadba és autópályaként üzemel a Duna-part? Közben pedig közösségi kertek virágoznak fel, gerilla kertészek ültetnek virágokat, megújulnak a tűzfalak és a fiatalok birtokba veszik a tereket. A téma a városban hever. Mindenhol. Sorozatunk második témájával ezekről beszélgetünk, a Vitaindítókat pedig hamarosan közölni fogjuk. Ha már most szeretne véleményt nyilvánítani a témáról, az is lehetséges, küldjön be cikket itt vagy írjon e-mailt a hello@niok.hu e-mailcímre!

Címkék