Események
Esemény
16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen: Néma Tanúk Felvonulás és figyelemfelhívó programok
NOV
25


639

Esemény időpontja: 2018. november 25.

A nemzetközi kampány célja, hogy a civil szervezetek és magánszemélyek felkeltsék a nyilvánosság figyelmét. Közösen tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Ahogy minden évben, így idén is november 25. és december 10 között kerül megrendezésre a „16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen” elnevezésű globális rendezvénysorozat. A nemzetközi kampány célja, hogy a civil szervezetek és magánszemélyek felkeltsék a nyilvánosság figyelmét. Közösen tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. 
 
2018. november 25-én (vasárnap) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karától (Budapest V., Egyetem tér 1-3.) indul és a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik a 16 Akciónap budapesti figyelemfelhívó és megemlékező felvonulása, a Néma Tanúk. A felvonulást megelőző kampánynyitó esemény 14 órakor kezdődik az egyetem Aula Magna termében, ahol a szervezők beszédeit az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati/családon belüli erőszak során megölt nőkről való megemlékezés követi. A kampány egyéb magyarországi eseményeiről a 16 Akciónap honlapján és Facebook-oldalán található információ.
 
Az idei 16 Akciónap kiemelten foglalkozik a magyar intézményrendszer, ellátórendszer nehézségeivel, és azzal, hogyan találhatunk kiutat. A rendszer megváltoztatásához kis lépéseken keresztül is vezet út, így a kommunikáció másik központi eleme, hogy eszközt adjunk az átlagemberek kezébe. Elmondjuk nekik, hogy a mindennapi életükben hogyan tudják az erőszak elleni harcot támogatni.
 
A 16 Akciónap szervezői várják a kezdeményezéssel egyetértők csatlakozását a kampányhoz, az érdeklődők részvételét a kampány eseményein, illetve köszönettel veszik a kapcsolódó hírek népszerűsítését, információk megosztását.
 
További részletek:
 
1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között kerül megrendezésre a 16 Akciónap nevű kampány. Az esemény határdátumai nagy jelentőséggel bírnak: november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, míg december 10. az emberi jogok világnapja. A számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával és részvételével szervezett eseménysorozat a nők elleni erőszak minden formájával szembeni fellépés és zéró tolerancia fontosságát hangsúlyozza. A 16 Akciónap rávilágít arra, hogy a nők és lányok elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti.
 
Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti. Az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) reprezentatív kutatásának magyar adatai szerint a 18–74 év közötti nők 28%-a ellen követtek el 15 éves koruk óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot. A partnerük által fizikai és/vagy szexuális erőszakot elszenvedett nők aránya 21% ebben a korosztályban. A 18–74 év közötti magyar nők 42%-a ellen követtek el szexuális zaklatást, 9%-a ellen pedig szexuális erőszakot 15 éves koruk óta. Ezen túlmenően a megkérdezett magyar nők 27%-a számolt be arról, hogy 15 éves kora előtt felnőtt elkövetőtől fizikai, lelki vagy szexuális erőszakot szenvedett el. (További információ a jelenség elterjedtségéről a www.nokjoga.hu honlapon található.)

 Címkék

Címkék