Események
Esemény
A Birodalom visszavág? – „TTIPlite” és társai, avagy újra napirenden a szabadkereskedelmi egyezmények
ÁPR
02


1088

Esemény időpontja: 2019. április 02.

Mi várható a világgazdaságban a geopolitikai helyzet utóbbi években megfigyelt változásait követően? Tényleg visszaszorulóban van a globalizáció vagy csak a szereplők és az erőviszonyok változtak meg bizonyos mértékben? Erről beszélgetünk vendégeinkkel ezen a rendezvényen.

Időpont: 2019. április 2., kedd, 13-16 óra

Helyszín: Impact Hub Budapest, Ferenciek tere 2., 1053

Szervezők: Hand Szövetség, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet

Donald Trump beiktatását követően kikerültek a közvélemény látóköréből az Európai Unió által érintett szabadkereskedelmi tárgyalások. A közvélekedéssel szemben az amerikai elnök sem ellensége a „szabad kereskedelemnek”, csak erőteljesebb tárgyalási pozícióból akarja érvényesíteni az amerikai érdekeket. A TTIP tárgyalások „jegelésével” az Európai Bizottság sem adta fel ezirányú terveit. Az Unió tagállamainak miniszterei a napokban egyeztetnek arról, hogy megadják-e a felhatalmazást a Bizottságnak az Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalások újrakezdésére (TTIPlite). Eközben az Európai Unió a Japánnal megkötött kereskedelmi egyezményt követően most a Vietnammal tervezett megállapodást is szeretné elfogadtatni, valamint mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön egy olyan Multilaterális Befektetői Bíróság (MIC), amely még több előjogot biztosítana az óriáscégeknek. Ezzel szemben az EU hátráltatni próbálja azon ENSZ egyezmény létrejöttét, amely véget vetne a nemzetek feletti vállalatok büntetlenségének.

Mi várható a világgazdaságban a geopolitikai helyzet utóbbi években megfigyelt változásait követően? Tényleg visszaszorulóban van a globalizáció vagy csak a szereplők és az erőviszonyok változtak meg bizonyos mértékben? Erről beszélgetünk vendégeinkkel ezen a rendezvényen.

Program:

12.30 - 13:00 Regisztráció

13:00 - 13:10 Megnyitó, Újszászi Györgyi, társelnök, Hand Szövetség

13.10 - 14.30 Bevezető előadások

Pia Eberhardt, nemzetközi kereskedelem és befektetéspolitika szakértő, Corporate Europe Observatory: Szép új világ - Amikor a multik perlik az országokat

Schiffer András, jogász: A szabadkereskedelem globális játszmái

Fidrich Róbert, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége:Meddig úszhatják meg büntetlenül az óriáscégek?

14.30 - 14.45 Kávészünet

14.45 - 16.00 Panelbeszélgetés, fórum

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezéshez kérjük töltse ki az adatlapot a https://goo.gl/forms/tvGvRTDZqgKfjRTl1 linken. A jelentkezési határidő: 2019. március 29. péntek

Tekintettel arra, hogy a helyszín befogadóképessége véges, a szervezők fenntartják a jogot, hogy a regisztrációt hamarabb lezárják.

További információ: admin@hand.org.hu, +36-70-676-4262

A rendezvény az Európai Bizottság támogatásával valósul meg, tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság véleményét, felelőssége a programra nem terjed ki.

A meghívó pdf formátumban innen letölthető.
Kiadvány
Kiadvány
Kiadvány
Kiadvány
Kiadvány
A zöld mozgalom 35 szereplőjével készített életút-interjúkból nemcsak az egyes emberek-és az általuk fémjelzett szervezetek- története, tevékenysége rajzolódik ki, de összeáll ...
Címkék