Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Európai Unió szerepe a fenntartható fejlődés területén

Időpont: 2019. május 8. szerda, 10.00-14.00

Szervezők: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Magyar Természetvédők Szövetsége

A műhelybeszélgetés témája:

Az idei évben új összetételű Európai Parlament és Bizottság fogja megkezdeni tevékenységét. Egy háromrészes rendezvénysorozat keretében megvizsgáljuk három területen, mit tesz és mit tehetne az Európai Parlament és maga az Unió a fenntartható fejlődés érdekében. A beszélgetések során szakmai javaslatokat is gyűjtünk, melyeket szerkesztett formában a Magyar Természetvédők Szövetsége elküld az európai parlamenti választás magyarországi képviselőjelöltjeinek.

A májusi műhelybeszélgetés témája a gazdasági igazságosság. Az európai államközösség első formációja létrejötte óta égető kérdés, hogy az Unió az embereket vagy a globális vállalatokat szolgálja inkább. Hogyan kellene az Unió gazdasági szabályozó rendszerét átalakítani, hogy az állampolgárok jólétét mozdítsa elő elsősorban? Megküzdhet-e a periféria a centrum országok gazdasági dominanciájával? Milyenek legyenek az adóügyek és az adósságkezelés egy ember- és környezetbarát EU-ban? Hogyan kerülhetjük el, hogy a fejlődő országokba irányuló európai segélyezési és befektetési politikák a célországok környezetét és társadalmát rombolják? Mi legyen a szabadkereskedelmi egyezményekkel és a befektetési egyezményekkel?

Program

09.30 – 10.00 Regisztráció

10.00 - 10.10 Megnyitó - Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója

10.10 – 11.40 Bevezető előadások

Pogátsa Zoltán, a Soproni Egyetem docense:
Adózás és adósságkezelés az Európai Unióban

Csath Magdolna, a Szent István Egyetem emeritus professzora:
A periféria országok gazdasági megerősítése

Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke:
A fejlesztés vagy profit finanszírozása?

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője:
Szabadkereskedelem, befektetési egyezmények, multinacionális vállalatok

Levezető: Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke

11.40 – 12.00 Kávészünet

12.00 - 13.20 A rendezvény résztvevői a délelőtt elhangzottakra is építve témavezetők irányításával három csoportban beszélgetnek a gazdasági igazságosság kérdésköreiről.
A kérdéscsoportok:
- Gazdasági stratégiák az EU-ban
- Nemzetközi fejlesztés finanszírozása
- Szabadkereskedelem, befektetési egyezmények, multinacionális vállalatok
A csoportokban elhangzott javaslatokat szerkesztett formában a Magyar Természetvédők Szövetsége eljuttatja az európai parlamenti választás képviselőjelöltjei számára.

13.20 – 13.45 A műhelybeszélgetések tapasztalatai

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezéshez kérjük töltse ki az adatlapot a linken. A jelentkezési határidő: 2019. május 6., hétfő

https://forms.gle/pzPfsq2uTKSovAD27

Javasoljuk, mielőbb jelentkezzen, mert túljelentkezés esetén a regisztrációt hamarabb lezárjuk.

További információ: konferencia@mtvsz.hu, +36-1-216-7297
 
A rendezvény az Európai Bizottság, a Christian Aid és a Föld Barátai Európa támogatásával valósul meg, de tartalma nem feltétlenül tükrözi a támogatók véleményét, felelősségük a programra nem terjed ki.