Események
Esemény
Európa-napi események az ország 18 városában
MÁJ
13


389

Esemény időpontja: 2018. május 13.
Helyszín: Budapest V. Szabadság tér

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Az Európai Bizottság Magyarországon is számos eseményt tervez az idei Európa-nap alkalmából.

2018. május 13-án, vasárnap rendezzük meg az immár hagyományos Európa-napi családi fesztivált a budapesti Szabadság téren. A nap folyamán koncertekkel, változatos családi és gyerekprogramokkal és EU-s információkkal várjuk a látogatókat. A Szabadság térről indul a Magyarország 14 éves EU-tagságát ünneplő, 14 év - 14 km elnevezésű futóverseny (link is external) is

 NAGYSZÍNPAD
07:00 FUTÓK ÉRKEZÉSE, REGISZTRÁCIÓ
10:00 FUTÓVERSENY RAJT
12:00 KÖSZÖNTŐK, MEGNYITÓ, FUTÓVERSENY EREDMÉNYHIRDETÉS
14:00 HANGÁCSI MÁRTON
16:00 SZALONNA ÉS BANDÁJA
18:00 PÁL UTCAI FIÚK
19:30 BUDAPEST BÁR
 
  PÓDIUMSZÍNPAD (GYEREKPROGRAMOK)
11:00 "ÁLLATI ZENÉS ABC" BÍRÓ ESZTER GYEREKKONCERTJE
12:45 ÁKOM-BÁKOM BÁBCSOPORT: EGYSZER VOLT… A KISKONDÁS
15:00 MINTAPINTY ZENEKAR
17:00 BOLBA ÉVA ÉS A JAZZTERLÁNC

Országszerte is színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. A Budapesten kívüli Európa-napok időpontjai és helyszínei 2018-ban a következők:

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett az Európa-napokon a Europe Direct irodák munkatársai tájékoztatást adnak az EU-val kapcsolatos más témákban is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az Unió céljairól. A programot idén is kvízek, játékok színesítik. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy két személyre szóló egyhetes bulgáriai nyaralást sorsolunk ki.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

forrás: ec.europa.eu
Címkék