CivilTech
Események
Esemény
Részvétel Hete
MÁR
19


678

Esemény időpontja: 2018. március 19.

A Részvétel Hete kiemelt témái 2018-ban is a részvétel legfontosabb hazai aktualitásaival foglalkoznak: A „civilség” és a civilek bemutatásával és a választásokhoz kapcsolódó tudatosítással

2018. március 19-25.

Kötődések és Választások

A Részvétel Hete kiemelt témái 2018-ban is a részvétel legfontosabb hazai aktualitásaival foglalkoznak:

  • A „civilség” és a civilek bemutatásával
  • A választásokhoz kapcsolódó tudatosítással

„Az embereknek kötődésre és választási lehetőségekre van szükségük ahhoz, hogy életlehetőségeiket a maguk teljességében élvezhessék. (...) Ezek a kötődések az autonóm társulások variációit igénylik, amit civil társadalomnak nevezünk. (Ralph Dahrendorf 1997)                                                                                 

Kötődések

Az elmúlt években a kényszer és az igény is megnőtt a civilek megmutatkozására. A nem várt nyilvánosság egyértelmű kihívást jelent, ugyanakkor lehetőséget is, munkánk, eredményeink, nehézségeink bemutatására, kötődéseink és kapcsolataink megerősítésére, közös érdekeink védelmére. A témaválasztáshoz és a szervezkedéshez külön kiemeljük a hazai közélet két legismertebb civil kampányát és összefogását, a MACI-t (Magyar Civilszervezetek) és a Civilizációt.

Minden olyan program, amellyel felhívjátok a figyelmet az önszerveződés fontosságára vagy a szervezetek közötti szolidaritásra, CIVIL SZÍV-et formál, az összetartozás jelképét. Legyen az beszélgetés, fórum, nyílt nap, közösségi akció, flash-mob, médiaesemény, bizalmat ad más közösségeknek, szervezeteknek is.

Választási részvétel

A részvétel a közélet alakításáról és az életminőség javításáról szól. Ilyen utakon jár a civil szervezetek és közösségek többsége. A véleménynyilvánítás egyik alapvető eszköze a választáson való részvétel. Nem igaz, hogy nem éri meg elmenni szavazni, mert úgysem változik semmi. A politikusoknak szavazatokra van szükségük pozíciójuk megőrzéséhez vagy megszerzéséhez. Értelemszerűen a hangjukat hallató szavazópolgároknak próbálnak kedvezni ígéreteikkel, döntéseikkel. Segítsetek tájékozódni a körülöttetek élőknek, hogy milyen fontos helyzetben vannak.

Minden csatlakozót arra buzdítunk, hogy szervezzen olyan programot, ami segíti a választókat a tájékozódásban, legyen az közösségi beszélgetési, filmvetítés, képzés, standolás, választói fórum, választói gyűlésen való részvétel. Osztályozhatják is a képviselőjelölteket hátterük, eredményeik alapján. Értékelhetik az újrainduló képviselőjelölteket is, hogy a közösség érdekeinek megfelelően szavazott vagy nyújtott be indítványokat a parlamentben. Ehhez ötletekkel, eszközökkel segítséget is nyújtunk a cka.hu/szavazz oldalon, többek között a pártprogramokról készített összefoglalókkal.
A témához tartozó részletes programajánlásokat itt találjátok.

„A hatalom forrása a nép.A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.”

(Magyarország Alaptörvénye. Alapvetések. B cikk.)

Kérdéseiteket, reakciókat a következő e-mail címen várjuk: arh@cka.hu

www.reszvetelhete.hu - Facebook: https://facebook.com/reszvetelhete - #reszvetelhete

Tedd, hisz teHETED!
Törvénytár
2011. évi CLXXV. törvény
Kiadvány
A kötet az első magyar nyelven megjelent közösségszervezéssel kapcsolatos szöveggyűjtemény
Kiadvány
Kiadvány
A kötet a címében jelzett két közvetlen cselekvési formát járja körül többek között Henry David Thoreau, Martin Luther King és Mohandas Karamchand Gandhi szövegeinek felhaszná ...
Kiadvány
Napjaink társadalmi, gazdasági változásai, folyamatai, illetve azok kezelése felelős társadalmi létet kíván meg nemcsak a vállalatoktól, hanem a civil szervezetektől és az egy ...
Címkék