Események
Esemény
Részvétel Hete
MÁR
19


513

Esemény időpontja: 2018. március 19.

A Részvétel Hete kiemelt témái 2018-ban is a részvétel legfontosabb hazai aktualitásaival foglalkoznak: A „civilség” és a civilek bemutatásával és a választásokhoz kapcsolódó tudatosítással

2018. március 19-25.

Kötődések és Választások

A Részvétel Hete kiemelt témái 2018-ban is a részvétel legfontosabb hazai aktualitásaival foglalkoznak:

  • A „civilség” és a civilek bemutatásával
  • A választásokhoz kapcsolódó tudatosítással

„Az embereknek kötődésre és választási lehetőségekre van szükségük ahhoz, hogy életlehetőségeiket a maguk teljességében élvezhessék. (...) Ezek a kötődések az autonóm társulások variációit igénylik, amit civil társadalomnak nevezünk. (Ralph Dahrendorf 1997)                                                                                 

Kötődések

Az elmúlt években a kényszer és az igény is megnőtt a civilek megmutatkozására. A nem várt nyilvánosság egyértelmű kihívást jelent, ugyanakkor lehetőséget is, munkánk, eredményeink, nehézségeink bemutatására, kötődéseink és kapcsolataink megerősítésére, közös érdekeink védelmére. A témaválasztáshoz és a szervezkedéshez külön kiemeljük a hazai közélet két legismertebb civil kampányát és összefogását, a MACI-t (Magyar Civilszervezetek) és a Civilizációt.

Minden olyan program, amellyel felhívjátok a figyelmet az önszerveződés fontosságára vagy a szervezetek közötti szolidaritásra, CIVIL SZÍV-et formál, az összetartozás jelképét. Legyen az beszélgetés, fórum, nyílt nap, közösségi akció, flash-mob, médiaesemény, bizalmat ad más közösségeknek, szervezeteknek is.

Választási részvétel

A részvétel a közélet alakításáról és az életminőség javításáról szól. Ilyen utakon jár a civil szervezetek és közösségek többsége. A véleménynyilvánítás egyik alapvető eszköze a választáson való részvétel. Nem igaz, hogy nem éri meg elmenni szavazni, mert úgysem változik semmi. A politikusoknak szavazatokra van szükségük pozíciójuk megőrzéséhez vagy megszerzéséhez. Értelemszerűen a hangjukat hallató szavazópolgároknak próbálnak kedvezni ígéreteikkel, döntéseikkel. Segítsetek tájékozódni a körülöttetek élőknek, hogy milyen fontos helyzetben vannak.

Minden csatlakozót arra buzdítunk, hogy szervezzen olyan programot, ami segíti a választókat a tájékozódásban, legyen az közösségi beszélgetési, filmvetítés, képzés, standolás, választói fórum, választói gyűlésen való részvétel. Osztályozhatják is a képviselőjelölteket hátterük, eredményeik alapján. Értékelhetik az újrainduló képviselőjelölteket is, hogy a közösség érdekeinek megfelelően szavazott vagy nyújtott be indítványokat a parlamentben. Ehhez ötletekkel, eszközökkel segítséget is nyújtunk a cka.hu/szavazz oldalon, többek között a pártprogramokról készített összefoglalókkal.
A témához tartozó részletes programajánlásokat itt találjátok.

„A hatalom forrása a nép.A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.”

(Magyarország Alaptörvénye. Alapvetések. B cikk.)

Kérdéseiteket, reakciókat a következő e-mail címen várjuk: arh@cka.hu

www.reszvetelhete.hu - Facebook: https://facebook.com/reszvetelhete - #reszvetelhete

Tedd, hisz teHETED!
Nonprofit szervezet
Nonprofit szervezet
Nem mindig állt rendelkezésünkre az a szabadság, amit a civil társadalom léte ma számunkra jelent. Érdekeink védelme és értékeink kifejezése érdekében szabadon közösségekbe sz ...
Kiadvány
Kiadvány
A kötet az első magyar nyelven megjelent közösségszervezéssel kapcsolatos szöveggyűjtemény
Kiadvány
A kötet a címében jelzett két közvetlen cselekvési formát járja körül többek között Henry David Thoreau, Martin Luther King és Mohandas Karamchand Gandhi szövegeinek felhaszná ...
Címkék