Események
Esemény
Aktív polgárság, Visegrád és Közép-Európa
SZE
05


1101

Esemény időpontja: 2013. szeptember 05.

A Linum Alapítvány és a Civilkomp Alapítvány további magyar, és külföldi partnereikkel együtt elhatározták, hogy konferenciát rendeznek, ahol a civil szervezeteknek alkalmuk lesz tapasztalatcserére, jól bevált módszerek bemutatására

Tegnap, ma, holnap

A Külügyminisztériumot idézve „Magyarország célja, hogy meghatározó tényező legyen a közép-európai együttműködésben. Ennek eléréséhez jó lehetőséget ad, hogy 2013-2014-ben részben egyidejűleg látja el Magyarország a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) és a visegrádi csoport - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - elnökségi feladatait: a KEK élén 2013 elejétől, a V4 élén pedig 2013 közepétől áll egy évig az ország” – mutattak rá.

2012 októberében a CivilKomp Alapítványnak köszönhetően öt napot tölthettünk el a BNV-n 35 civil szervezettel közösen. Ott határoztuk el jó néhányan, hogy a jövőben együttműködünk és közösen pályázatot adunk be a Nemzetközi Visegrádi Alaphoz. Folytatni kívánjuk a már évekkel ezelőtt elkezdett, és azóta is sikeres projekteket, valamint újakat indítunk hazai és külföldi partnereinkkel közösen, különös tekintettel a határon túli partnereinkre. Mindent megteszünk azért, hogy „kihasználjuk” azt a lehetőséget, amit a kb. 50 hazai, és 10 külföldi civil szervezet aktív részvétele eredményezhet az idei „Jótékonyságszigeten”.

A fentieket figyelembe véve a Linum Alapítvány és a Civilkomp Alapítvány további magyar, és külföldi partnereikkel együtt elhatározták, hogy konferenciát rendeznek, ahol a civil szervezeteknek alkalmuk lesz tapasztalatcserére, jól bevált módszerek bemutatására. A szeptember 5-én kezdődő kétnapos rendezvény további céljai: a közvélemény figyelmének felkeltése a Visegrádi Együttműködésre; a polgárok motiválása cselekvésre, az együttműködésre egymás jobb megértése érdekében; Visegrád és Közép-Európa szellemiségének terjesztése; továbbá hozzájárulás az országainkban tapasztalható pozitív tendenciák felerősítéséhez.

A projekt két részből áll. A konferencia az előbb megfogalmazottak mellett a középpontba állítja az aktív polgárság fogalmát; az IVF támogatásának jelentőségét a V4-es országokban; az NGO-k szerepét, illetve működésüket a nem V4-es országokban. A projekt második felében a résztvevők javaslatokat fogalmaznak meg, amelyet politikusoknak, intézményeknek és más civil szervezeteknek szándékoznak eljuttatni.

Főtámogató: a Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF)
Kiadvány
A kötet az első magyar nyelven megjelent közösségszervezéssel kapcsolatos szöveggyűjtemény
Kiadvány
Kiadvány
Kiadvány
A kötet a címében jelzett két közvetlen cselekvési formát járja körül többek között Henry David Thoreau, Martin Luther King és Mohandas Karamchand Gandhi szövegeinek felhaszná ...
Kiadvány
Címkék