Autonómia30

SZE
24

Esemény időpontja: 2020. szeptember 24.

Az 1990-ben alapított civil szervezet a roma integráció témakörében rendezett kerekasztal-beszélgetésekkel ünnepeli születésnapját

Az 1990-ben alapított civil szervezet a roma integráció témakörében rendezett kerekasztal-beszélgetésekkel ünnepeli születésnapját

Az érzékeny társadalmi témákat tabuk nélkül boncolgató beszélgetéssorozat olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek a roma integráció kapcsán kulcskérdések a területen 30 éves tapasztalattal bíró Autonómia Alapítvány munkatársai szerint.

Szeptember 24-én 18 órától kerül sor az első beszélgetésre (a vírushelyzet miatt online térben), amit minden csütörtökön újabb témák és beszélgetések követnek majd.

Az első beszélgetés azt járja körül Szalai Júlia szociológussal, Bass Lászlóval a Gyerekesély Egyesület és Lantos Szilárd a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival, illetve Lázár Péter pedagógussal, hogy
„Miben más a roma és nem roma szegénység?” A téma azért különösen fontos, mert a szegénységről sokaknak először a romák jutnak eszébe, míg a magyarországi szegények nagyobb része nem roma. A szegénység jelenségének megismerése elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a társadalom túl tudjon lépni a sztereotípiákban való gondolkodáson, ugyanakkor reális képpel bírjunk társaink helyzetére és megküzdési stratégiáira vonatkozóan. Megismerés nélkül ugyanis nem lehetséges társadalmi integráció.

Összesen tucatnyi téma kerül megvitatásra az elkövetkező két hónapban, többek között körbejárjuk, hogy

  • az egyes állampolgárok szintjén mennyiben éri meg egyáltalán a hátrányos helyzetű csoportok megerősítése?
  • ebben a folyamatban az adományozás mennyiben és hogyan tud valódi segítség lenni, és mikor válhat kontraproduktívvá?
  • feltesszük azt a kérdést is, hogy az integráció folyamatában mi lehet az önszerveződő roma közösségeknek, a civil szervezetek és önkormányzatok együttműködésének vagy éppen a roma polgármestereknek a szerepe?
  • illetve, hogy mit lehetne szerepe a romák médiában való önreprezentációjának, a roma értelmiségiek aktív szerepvállalásának, miközben azt látjuk, hogy az itthon valaha aktív roma értelmiség egy jó része elhagyja az országot?

A beszélgetések témái az események hétről hétre kerülnek ki az alapítvány frissülő facebook lapjára https://www.facebook.com/autonomiaalapitvany és a későbbiek során felvételről visszanézhetőek lesznek.

„Alapítványunk idén ünnepeli 30 éves születésnapját. Ebben a korban jó egy kicsit megállni, végiggondolni saját munkánkat, és a minket körülvevő világ működését. Erre remek lehetőséget adnak az őszinte beszélgetések olyan témákban, amelyek első ránézésre talán meglehetősen szakmainak tűnnek, ugyanakkor mindannyiunk életét befolyásolják.” – mondta Nun András, az Autonómia Alapítvány igazgatója.

Az első beszélgetés facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/3378865382205686
Az eseményre jelentkező érdeklődők linket kapnak az online beszélgetésen való részvételre.

Az 1995-ben Alternatív Nobel-díjjal és a magyar kormány A kisebbségekért díjával kitűntetett Autonómia Alapítvány a civil társadalom megerősítésén, a kirekesztett csoportok támogatásán, elsősorban a roma integráció erősítésén dolgozik. Az Autonómia Alapítvány egy olyan igazságos társadalom létrejöttét támogatja, amelynek tagjai szabadok, aktívan és felelősen alakítják saját, valamint közösségük sorsát. Az Alapítvány egy szellemi- és gyakorlati műhely, amely  egyenlőségelvű integrációs megoldásokat, javaslatokat nyújt roma integrációs szakpolitikák alakításhoz, illetve  szakmai támogatást ad, együttműködik kisközösségekkel, településekkel, intézményekkel, segíti az előrelépéshez szükséges bizalom, együttműködés kiépítését.


Címkék
szociális, integráció