Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Időpont: November 18, péntek,

Helyszín: A Grund (Budapest VIII. kerület, Nagytemplom utca 30)

Szervező: K-Monitor, szakmai együttműködő: Közösségi Részvételi Iroda (KRI) - Józsefváros

A műhely témája az önkormányzati szintű részvételi költségvetés tapasztalatai és lehetséges fejlődési irányai Magyarországon, különös tekintettel a bevonás erősítésére, az önkormányzati ciklus végére és az önkormányzatok szűkülő mozgásterére.  A program a K-Monitor és a Heinrich-Böll-Stiftung prágai irodája együttműködésének részeként valósul meg.

Olyan önkormányzati munkatársak, civilek, kutatók vagy aktív állampolgárok részvételére számítunk, akik azért dolgoznak, hogy minél többek beleszólhassanak településük fejlesztésébe. A műhely regisztrációköteles és nem sajtónyilvános. A záró kerekasztal-beszélgetés azonban nyitott, élőben is közvetítjük.

Tervezett program:

9:45-10:00: Regisztráció

10:00-10:15

  • Pikó András köszöntője
  • A K-Monitor és a Józsefvárosi KRI köszöntője, a nap programjának ismertetése

10:15-12:00 - Módszertani műhely (Józsefváros KRI facilitálásával)

  • Bevonás, mélyítés: Hogyan lesz több résztvevő? Hogyan érjük el a marginalizált csoportokat? Kik maradnak ki, és kik dominálják a meglévő folyamatokat?
  • "Részvételi minimum": mitől lesz ismert, elfogadott a folyamat eredménye? Milyen eljárási, kommunikációs feladatok vannak?  a részvételiség eltérítése, kiüresítése ellen
  • Sikeres és elhibázott módszertani megoldások megvitatása

12:00-12:20 Kávészünet

12:20-14:00 - Rendszerszintű kihívások és víziók (Merényi Miklós, K-Monitor)

  • "Részvételi maximum": Milyen rendszerszintű változások elérése a cél az önkormányzati működésben kifelé és befelé hosszú távon? Ötletversenyből hogyan lehet az alapműködést átható-átformáló bevonás? Ezt vizsgáljuk egy 2042-ben munkába induló hivatalnok példáján.
  • Hogyan jutunk el idáig? Egy egyszerűsített részvételi költségvetési folyamatban ötletelünk arról, mit tehetnek a lakosokat mozgósító civilek, a folyamatokat segítő szakértők és az önkormányzati munkatársak az önkormányzati működésbe való állampolgári bevonás erősítéséért. A folyamat végén "megvásároljuk" a leghasznosabb elképzeléseket.
  • Milyen civil - önkormányzati hálózatosodás, tudásmegosztó ökoszisztéma segíti a részvételi folyamatokat az ezen a téren néhány évvel előttünk járó Lengyelországban? Erről mesél nekünk Agnieszka Pędzich, a Pole Dialogu nevű lengyel civil szervezet munkatársa.

A két workshop interaktív, vitázó, elmélyülő közös gondolkodás a résztvevőkkel. Az elhangzottakról jegyzet készül, melynek összefoglalóját anonim módon a K-Monitor közzéteszi.

14:00-15:00 Ebéd (a Grund menüjéről lehet választani)

15:00-16:30 Helyi kérdőívezés minitréning (21 Kutatóintézet)

A tréning keretében a helyi ügyekben az állampolgári igények megismeréséhez kapcsolódó kutatások, kérdőívezések módszereiről tanulhatunk azzal a céllal, hogy hatékonyabban tudjuk feltárni a lakosok véleményét. Mire jó egy saját kérdőv, és mit tud egy reprezentatív online kérdőíves kutatás? Hogyan illeszthető be ez a nyitott önkormányzati működésbe?

16:30-17:00 Kávészünet, átszékezés

17:00-19:00 Önkormányzati részvételiség külső szemmel - kerekasztal-beszélgetés

A beszélgetés az önkormányzati alapműködés közreműködőinek szempontjából néz rá arra, mit ad hozzá a részvételiség, a társadalmi bevonás, a civilek bevonása, illetve a stratégiák és tervek társadalmasítása a folyamatokhoz hatékonyság és elfogadottság szempontjából. 

Miben változtak az önkormányzatok a részvételiség elmúlt években tapasztalható megerősödése nyomán és hogyan jelenik meg ez a tanulási folyamat a hivatali dolgozók, cégek, döntéshozók tapasztalataiban, együttműködésében? Hogyan lesznek a szigetszerű jó gyakorlatokból rendszerszintű változások?