Idén lesz 175 éves a 48-as forradalom és szabadságharc, így 48 órás ünneplésére, emlékezésre, demonstrációra, civil együttlétre hívnak mindenkit, 2023. március 14–15-én.
 
Ez a két nap a szolidaritásról, a polgári büszkeségről, a méltóságról és az együttműködésről szól.
 
Helyszínek: Hősök tere és az Andrássy út
 
A záró program 15-én, 15 órakor kezdődik a Hősök terén, ahonnan együtt vonulnak a Károly körúton, az Astorián és a Szabad sajtó úton keresztül az Erzsébet hídig.
A kétnapos Civil Sugárút egyik célja, hogy a civil szervezetek – amelyek oly sokat tettek ezért az országért, az elmúlt három évtizedben – szabadon bemutassák szakmai értékeiket, tevékenységeiket.
A közös emlékezés, ünneplés, bemutatkozás, ismerkedés, a legkülönbözőbb gyerek- és felnőtt programok mellett kiemelt cél a civil együttműködés erősítése.
14-ére alternatív tanórákat, foglalkozásokat szervezünk, este civil agapé (szeretetvacsora) lesz, éjszakára pedig virrasztást szerveznek hőseink emlékére – napközben filmekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel is megidézik értékeiket, tanításaikat, példamutatásukat.
A tervek szerint a programok között mindkét napon lesznek – időjárástól függően – beszélgetések emberjogi, oktatási, szociális, kulturális, egészségügyi, gazdasági és ökológiai problémákról. Lesz a sporttól a slam poetryig, a piactól a kézműves foglalkozásig és a gyermeksarokig sok minden más is.
Az egész eseménysorozatot akadálymentesnek tervezik, hogy azok is ott lehessenek, akik oly nehezen mozdulnak ki otthonukból, intézményeikből.
Amennyiben civil vagy szakmai szervezetként, közösségként, szakszervezetként, vagy akár önálló állampolgárokként kapcsolódnátok, legkésőbb február 26-ig
 
jelezzetek vissza és regisztráljatok ezen az űrlapon: https://forms.gle/v92yewvmyZdJ95CFA. További civil, szakmai szervezetek és szakszervezetek csatlakozására is
számítanak.

Legyen ez a két nap valóban közös ünnepünk!
Mert egy Magyarország van, mely közös hazánk, köztársaság, ahol mindenkit egyenlő jogok és kötelességek illetnek.
A Civil Sugárút szervezői, együttműködő szervezetei:
ADOM,
aHang,
Akadályok nélkül,
Amnesty International,
Civil Bázis,
Civil Kollégium Alapítvány,
Civil Közoktatási Platform,
Egységes Diákfront,
Igazgyöngy Alapítvány,
Közélet Iskolája,
Közösség a Pedagógusokért - KAP
Magyar Anyák - Kreatív Ellenállás,
Magyar Európai Nők - MENŐK,
Magyar Műfordítók Egyesülete
Pedagógus Egység,
Rehab Critical Mass,
Számoljuk Együtt,
Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete,
Roma Parlament,
Tanítanék!,
Társaság a Szabadságjogokért,
Van Helyed Alapítvány,
Védegylet,
 
és várják más civil szervezet, szakszervezet, intézmény kapcsolódását is.