Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Műhelyfoglalkozás civil szervezetek kommunikációs munkatársai és civil újságírók számára

Időpont: 2019. június 18. (kedd) 11:00-15:00

Regisztráció: 2019. június 11-ig, az online űrlapon

Az elmúlt években a propaganda és a dezinformáció globális térhódításának lehettünk szemtanúi. Ez jelentős kihívás mind a médiafogyasztók, mind a médiában dolgozók számára.

A megtévesztő tartalmak hatásának ellensúlyozására a közelmúltban számos olyan program indult és szakmai anyag készült, amely a megváltozott környezetben való tájékozódást és tájékoztatást segíti. Ezek a kezdeményezések azonban főleg tartalmi és technikai szempontokra összpontosítanak, viszonylag kevés figyelmet szentelve a nyelv szerepének a mai kommunikációban.

A képzésen egyebek közt az alábbi kérdésekre keressük a választ:

  • Ellenállóak vagyunk-e a manipuláció nyelvi eszközeivel szemben?
  • Mi történik, ha hallunk egy kifejezést?
  • Hogyan hatnak gondolkodásunkra és viselkedésünkre a különféle retorikai fogások?
  • Civil szervezet munkatársaként, civil újságíróként miként hasznosíthatjuk a nyelvi eszközök megértésével kapcsolatos tudást?

A program célja, hogy azonosítani és értelmezni tudjuk azokat a meghatározó, mások által használt beszédstratégiákat, amelyekkel munkánk során találkozunk.

A képzést Lőrincz Marcell, a Civil Rádió kuratóriumának elnöke vezeti. A rendezvény része a Független Médiaközpont Veszélyes Szavak/Worlds Break Bones programjának.

A foglalkozás programja

10.45–11:00 – Regisztráció
11:00-12:30 – Nyelvi és retorikai jelenségek – manipuláció a nyelvhasználatban
12:30-13:00 – Szünet (ebédet biztosítunk)
13:00-15:00 – Gyakorlati rész  

A műhelyfoglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött a fent megadott online űrlapon. A csoportlétszám max. 20 fő.

Vidéki résztvevőknek – számla ellenében – vonat- vagy buszköltséget térítünk. Ennek feltétele, hogy igényüket előre jelezzék emailben erre a címre: ildiko.krajcsovics@cij.hu

Regisztrálás előtt olvassa el Adatkezelési Tájékoztatónkat!