A jelenleg zajló energiaválságot mindenki szó szerint a bőrén érzi. Itt az ideje, hogy a létező energiarendszereken túlmutató megoldások kerüljenek előtérbe! Az energiaközösségek építése demokratikus útja lehet az energiaátmenetnek, vagyis a fosszilis energiahordozókról a megújulókra átállásnak. Az energiaközösségekben az emberek közösségben használnak vagy birtokolnak zöldenergiát termelő eszközöket, ruháznak be energiahatékonyságba, vagy menedzselik energiafogyasztásukat. Vagyis közösen, demokratikus módon veszik saját kezükbe energiahasználatuk és törekednek az energiaönrendelkezésre. A Szolidáris Gazdaság Központ és a Közélet Iskolája által közösen szervezett képzésen az energiaközösségek a társadalmi, gazdasági, szervezetépítési oldalaival ismerkedhetsz meg. A képzés alatt lehetőség lesz közösen gondolkodni és megosztani a tapasztalatokat.

Hogy mi is az energiaközösség?

Az energiaközösség egy önkéntes együttműködés állampolgárok, esetleg önkormányzatok és társadalmi vállalkozások között, amelyben a tagok demokratikusan irányítják az energiatermelésüket és fogyasztásukat. Ebben az alternatív rendszerben a profitszerzés helyett, a társadalmi és környezeti fenntarthatóság szempontjai kerülnek a középpontba. 

Kiknek szól a képzés?

... akik érdeklődnek az energiaközösség gondolata iránt, és szeretnék megtudni, hogy néz ki ez a gyakorlatban
... akik már energiaközösség elindításán dolgoznak, és szeretnének másokkal közösen tanulni és kapcsolatot építeni
... akiket foglalkoztat a megújuló energiahordozókra átállás, és eszközöket keresnek, hogy hogyan tudják ezt előremozdítani a közösségükkel

Mikor? 2023. február 3.-4. (péntek-szombat) 10.00-18.00

Hol? Kazán Közösségi Ház (Budapest, Orczy út 46-48. Link: https://goo.gl/maps/oXa9frjfP5AzUE1t8)

Hogyan jelentkezhetek? Töltsd ki ezt a jelentkezési lapot január 22-ig: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3fq_lUoLINlGQuu1DJWTkMpd3-ECqBZ8cmEiYB4iMboNtyA/viewform?usp=sharing 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/558164742881389?ref=newsfeed  

Az kétnapos képzésen ilyen kérdésekre keresünk megoldásokat:

  • Mi az energiaközösség és hogyan lehet ilyet alapítani?
  • Hogyan működik a magyar energiarendszer?
  • Hogyan lehet demokratikusan, szövetkezeti alapon működni az energiaszektorban?
  • Hogyan lehet közös erőfeszítéssel csökkenteni az energiahasználatot, napelemet telepíteni vagy mélyfelújítani egy épületet?
  • Milyen működő példák vannak energiaközösségekre itthon és külföldön?

A képzés alatt ebédet, kávét és harapnivalót, valamint szükség esetén utazási támogatást is biztosítunk.

A képzést Fabók Márton és Nagy Ákos, a Szolidáris Gazdaság Központ energia munkacsoportjának tagjai szervezik. Képzésfejlesztő és facilitátor lesz Vujovits Júlia, a Közélet Iskolájából.

__________________________

Keress minket bátran, ha kérdésed van!

nagyakki@gmail.com; marton.fabok@gmail.com