Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

„NYITNI KÉK” - drogszakmai diskurzus

MÁJ
11

Esemény időpontja: 2016. május 11.
Helyszín: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum utca 7.)

2016. május 11-én „NYITNI KÉK” címmel, drogszakmai diskurzusra hívja a szakembereket a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) és a négy drogszakmai ernyőszervezet.

A Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete, valamint a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) az elmúlt öt évben nagy érdeklődés mellett megrendezett Civil Fórumok folytatásaként

„NYITNI KÉK” – CÍMMEL TALÁLKOZÓRA VÁRJA A KÁBÍTÓSZERÜGY ÉS A TÁRSSZAKMÁK TERÜLETÉN DOLGOZÓ CIVIL SZERVEZETEKET, SZAKEMBEREKET.

Az utóbbi években a szakma gyakran visszatérő élménye a kirekesztettség, a magárahagyatottság, a szakmai iránymutatás hiánya. Az idei Civil Fórum erre a helyzetre kíván reflektálni, egyrészt a hazai szakmapolitikai folyamatok nemzetközi kontextusban való értelmezésével, másrészt a társszakmák irányába való nyitás kezdeményezésével.

Idén áprilisban, közel 20 év után az ENSZ legmagasabb döntéshozó szerve, a közgyűlés (UNGASS) újra napirendre helyezte a drogkérdést. 1998-ban a témával foglalkozó legutóbbi közgyűlés a "drogmentes világ - meg tudjuk csinálni" szlogen alatt ülésezett, és elsősorban a kínálatcsökkentéstől várta a kábítószerek visszaszorítását. Vajon mi változott azóta? Hogyan látják ma a világ vezető hatalmai az olyan megosztó témákat, mint az ártalomcsökkentés, a halálbüntetés és a dekriminalizáció, és miről döntöttek a közgyűlésen? Sárosi Péter, a Jogriporter Alapítvány igazgatója részt vett a new york-i eseményen, ahol kollégájával, Takács István Gáborral egy rövid filmriportot is készítettek. A Civil Fórum délelőtti plenáris ülésén Sárosi Péter az UNGASS-ról és annak következményeiről való beszámolóját, valamint a rendezvényen készült film bemutatását egy, az UNGASS-ra reflektáló – meghívott előadók és a konferencia résztvevőinek bevonásával zajló – diskurzus, közös gondolkodás követi a hazai drogszakmai állapotokról.

A délutáni program a 2014-es Civil Fórumon létrehozott Drogszakmai Civil Ombudsmani intézmény szerepkörének újragondolása köré fókuszálva különböző társzakmák, más területen dolgozó civilek felé való nyitásra koncentrál. A délután folyamán bemutatásra kerül az elterelésről készített Drogszakmai Ombudsmani jelentés, valamint a DCO egyéb ügyei, az ügyekben érintett „drogos” és „nem drogos” szervezetek tapasztalatai, majd a más területeken működő civil szervezetekkel együtt folytatjuk a lehetséges kapcsolódási pontok keresését.

A fórum programja a csatolt fájlban olvasható.


Csatolmány: nyitnikek_civilforum_meghivo_2016.pdf
Címkék
jogvédelem, civil összefogás