A tavalyi NÉKOSZ-városi sétánk sikere után 2022 májusában ismét bejárjuk a 20. század legnagyobb magyar pedagógiai kísérletének, a népi kollégiumi mozgalomnak a helyszíneit.

A népi kollégiumok segíteni próbálták a parasztfiatalok egyetemi éveit, de nem tradicionális értelmiségiek körébe juttatva őket, hanem egy új, a parasztsághoz és az alávetett rétegekhez hű elit kialakításában.

A séta során felelevenítjük, hogyan válhatott az 1939-ben 30 fővel megalakult parasztkollégiumból 1949-re egy 10.000 fős szervezet, és hogyan lavírozott a népi kollégiumi mozgalom több kevesebb-sikerrel a Horthy- és a Rákosi-rezsimben is. Egyszerre lesz szó arról, hogy milyen érzés volt a népi kollégista fiataloknak díszparasztként megjárni a politikai elit luxusfogadásait, hogyan radikalizálódtak a kollégisták és milyen ellentmondások jöttek létre a demokratikus nevelési elveik és a mindennapi működés között.

Mikor? 2022. május 21. 15:00-17:30

A séta az Egyetem térről indul végül a Múzeumkertben érkezük, ahol jó idő esetén rövid piknikkel egybekötött olvasókört tartunk a NÉKOSZ-ról fennmaradt izgalmas szövegekből.

A séta útvonala akadálymentes.

A sétát vezeti Nagy Kristóf szociológus-antropológus, a Közép-európai Egyetem doktori hallgatója és a Helyzet Műhely nevű társadalomkutató-csoport tagja. Érdeklődése középpontjában az áll, hogy milyen szerepet tölt be Kelet-Európában a kultúra az államban és az állam a kultúrában. Korábban a népi kollégiumokat is mintának tekintő Társadalomelméleti Kollégium tagja volt.

Jelentkezési határidő: 2022 május. 18

A sétán való részvétel ingyenes, de ha be tudod fizetni a 3.000 Ft/fő részvételi díjat vagy annak egy részét, hozzájárulsz ahhoz, hogy a programjaink hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek.

Kérdésed van, keress bátran:
e-mail: kozeletiskolaja@gmail.com
telefon: +36 30 8717762 (Gecse Barbara)

Forrás: kozeletiskolaja.hu