Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Online 6. Rehab Critical Mass együttlét

Időpont: vasárnap, 18:00–21:00

A Rehab Critical Mass résztvevőit nem tarthatja vissza a koronavírus vagy a karantén: a fogyatékkal élők és a velük szimpatizálok ebben az évben is találkoznak..., csak egy kicsit másképp. A szervezőkhöz több mint 50 videóüzenet érkezett érintettektől és közéleti szereplőktől, melyekben a tapasztalataikról, nehézségeikről, örömeikről, tehát az Életükről beszélnek, ezzel is bátorítást adva egymásnak, mindannyiunknak. Május 17-én 18 órától a szervezet FB oldalán , 40 perces élő közvetítésben mutatják be a videókat - kortárs művészek- és az eseményhez csatlakozók közreműködésével -, majd pedig a „Zoom-szobákban” két órán át az érintettek és a szakemberek várják a kérdéseket, vagy egyszerűen csak az érdeklődők jelenlétét. illetve folyamatosan frissülő részletes információk az RCM honlapján.

Magyarországon a fogyatékkal élő emberek száma – néhány évvel ezelőtti felmérés szerint - 457.000 fő. Családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva kb. 1.8 millió embert közvetlenül érint pl. az akadálymentesítés, integráció, rehabilitáció, támogatószolgálat továbbfejlesztése, lakóotthonok- és munkalehetőségek biztosítása.

Ezeknek a céloknak a képviselete-, valamint magvalósítása hívta életre a Rehab Critical Mass mozgalmat, amely az elmúlt években rendszeresen megtartotta családi napját, egy vidám felvonulást, amelyen mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek, valamint a velük szimpatizáló ép barátaik, ismerőseik, szövetségeseik vettek részt.

A járványhelyzet miatt ezt most nem lehet megvalósítani, de virtuális közös „vonulásra”, vidám- és tapasztalatokkal teli együttlétre, mégis lehetőség nyílik: május 17-én 18 órától egy komplex, élő programmal várja az érdeklődőket a Rehab Critical Mass. A „helyszín” a szervezet FB oldalán egy kattintás, ahol először egy 40 perces filmet vetítenek, melyben négy kérdés mentén szólalnak meg az érintettek és a közéleti személyek.

Majd pedig irány a „Zoom-szobák”, ahol két órán át lehet beszélgetni, olyan témákban – szakértőkkel, fogyatékkal élőkkel, szimpatizánsokkal és egymással -, melyek segítenek a válság kihívásainak megélésében. A cél, hogy a fogyatékkal élők és hozzátartozóik ne maradjanak MA sem egyedül. Az egész program során lehetőség nyílik hozzászólásra, kérdésekre, „lájkolásra”. Külön öröm számunkra, hogy eseményünkhöz olyan szervezetek csatlakoztak mint: Magyar EMDR Egyesület, Ébredések Alapítvány, Kék Pont Alapítvány, Önnállóan lakni-Közösségben élni közösség, SUHANJ! Alapítvány, Fogadj el! - Orosháza, NA -12 lépéses program.

Így, a karantén ezen a napon nem az elszigetelődést jelképezi majd, hanem az összetartozást. Egy „gombnyomással”, olyan embereket hoz közelebb egymáshoz, akiknek eddig nem volt lehetőségük beszélgetni, találkozni.