Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Kék színű a Parlament kupolája az Autizmus Világnapja alkalmából

ÁPR
01

Esemény időpontja: 2011. április 01.

Április 2. az Autizmus Világnapja, ebből az alkalomból április 1-jén, a Világnap előestéjén kék színűre, az autizmus színére világítják ki Budapesten a Parlament kupoláját és a Művészetek Palotáját. Szakemberek szerint az autizmus a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon. Hazánkban csak Budapesten minden nap születik minimum egy autizmus diagnózis, és ez a szám folyamatosan nő. Néhány éven belül várhatóan minden ötödik osztályteremben ülni fog egy autista gyermek.

Az autizmus problémájának figyelemfelkeltésére a világszintű kezdeményezés 2007-ben indult, ekkor az ENSZ április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának. A Világnap arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tegyenek intézkedéseket a társadalmi tudatosság növelésére és ösztönözzék a korai diagnózis és a fejlesztő beavatkozások kidolgozását. A „Light it up blue” elnevezésű nemzetközi akció keretében minden évben a Világnapon kék színűre világítanak ki minél több ismert épületet minden csatlakozó országban. A magyarországi rendezvényeket 2009 óta az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) koordinálja, már második éve a Parlament kupolájának kivilágításával kapcsolódnak a nemzetközi eseménysorozathoz. Idén először a Művészetek Palotája is a kékre váltja éjszakai fényeit a Világnap előestéjén április 1-jén, hogy kifejezze szolidaritását az autista emberek iránt. A Parlament kék fényeit sötétedéskor, 19.40-kor kapcsolják fel a Batthyány téren tartott sajtótájékoztató keretében. A figyelemfelkeltő programsorozat másnap, a tényleges Világnapon, egy közös sétával folytatódik a Duna parton. A „Séta az autizmusért” szervezői Kulka Jánossal az AOSZ nagykövetével várják az érdeklődőket 10 órára a Vigadó térre, ahonnan résztvevők a Duna-korzón át a Kossuth térig sétálnak.

Az AOSZ legfőbb célja a figyelemfelkeltő akcióval, hogy Magyarországon semmilyen körülmények között ne kerülhessenek hátrányos helyzetbe az autista emberek. Beszéljünk az autizmusról, mert ez mára egy olyan problémává vált, ami nagyon sokakat érint. A problémák megoldásához összefogásra, figyelemfelhívásra és a mindenki segítségére szükség van. Az autista emberekhez való helyes hozzáállás tanulható, de a társadalmi tanulás hosszú folyamat és első lépése a megismerés.

A világnapon számos vidéki nagyváros is bekapcsolódik a nemzetközi akcióba, több mint tíz helyszínen szerveznek ugyanis figyelemfelkeltő programokat helyi autista szervezetek: Zalaegerszegen és Debrecenben futóversenyt, Békéscsabán közös gitározást szerveznek a kék színnel megvilágított színháznál. Tatán a vár, Kaposváron pedig a Zeneház fog kék színben ragyogni.

A világ 22 országának mintegy 100 épülete csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, így a magyar épületek mellett idén kék lesz például Londonban a Big Ben, Prágában a Károly híd, Párizsban az Eiffel torony, Rómában a Colosseum, a tengerentúlon New Yorkban az Empire State Building, Torontóban a CN Tower.


Címkék
Egyéb, egyesületek hírei, szociális