Hírek
Hír
Átadták Közép-Magyarország első Gyermek Hospice Házát
2011. június 02.


1251


A törökbálinti házat a Szemem Fénye Alapítvány hozta létre adományokból.

Ünnepélyes keretek között átadták szerdán az öt gyógyíthatatlan beteg gyermeknek és családjának méltó elhelyezést nyújtó Tabitha gyermekhospice házat Törökbálinton.

Gyura Barbara a Szemem Fénye Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az alapítvány fő támogatójának, Galambos László helyi vállalkozónak a 150 millió forintos adománya nélkül nem készülhetett volna el Magyarország második gyermekhospice háza. Pécsen, az év elején avatták az első ilyen intézményt, a Dóri házat.

Az alapítvány elnöke hozzátette, hazánkban jelenleg 1500-2000 családban gondoznak gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermeket; e családok közül tud fogadni jó néhányat a nemcsak egészségügyi, hanem pszichés ellátást is biztosító törökbálinti ház.

Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő, a Tabitha védnöke beszédében kiemelte, hogy sokszor nem akarunk tudomást venni a környezetünkben zajló tragédiákról, úgy teszünk, mintha nem is léteznének, pedig a gyógyíthatatlan gyermekek és szüleik támogatására igen nagy szükség van.

A méltóság és a szeretet háza

Az átadáson többen is hangsúlyozták, hogy a gyermekhospice ház nem a szomorúság, hanem a méltóság és a szeretet háza. A modern kétszintes épületben öt, a gyerekek kedvenc mesehőseiről elnevezett kórterem és számos kiszolgálóhelyiség kapott helyet.
gyermekhospice

Gyura Barbara elmondta, az eszköz- és gyógyszerbeszerzéshez még támogatókat várnak, és elő kell teremteniük a 17 fős személyzet munkabérét is. A működési engedély iránti kérelmüket a jövő héten nyújtják be; várhatóan egy-három hónap múlva fogadhatják az első betegeket és családtagjaikat.

A hospice házak szolgáltatásai

A Tabitha ház a pécsi Dóri házzal együtt a rászorulók mintegy kétharmadának nyújt majd térítésmentes szolgáltatásokat. Az ellátáshoz orvosi beutaló szükséges. Azonnali ellátást kapnak a betegség végső stádiumban lévő gyermekek.

A házban a beteg gyermeken kívül helyet kapnak itt szülők, nagyszülők, közeli hozzátartozók, akik folyamatos egészségügyi kontroll mellett készülhetnek fel a hosszú és nehéz útra, a búcsúra.

forrás: hirado.hu
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Címkék