Ezt a cikket több mint 1 éve publikáltuk, ezért az itt megjelenő információk mára pontatlanok, elavultak lehetnek. A felmerülő hibákért, tévedésekért, elavult információkért nem vállalunk felelősséget.

15 millió forint támogatás a fővárosnak a „Budapest Bank Budapestért” Alapítványtól

2018. április 26.

A „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány 2018. évi pályázati időszakának mai eredményhirdetésén a Kuratórium 58 pályázót – 39 nonprofit szervezetet, 14 magánszemélyt, 5 műemlék jellegű épületet - részesített, összesen 15.000.000 forint vissza nem térítendő támogatásban.

A „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány 2018. évi pályázati felhívására közel 380 pályázat érkezett, melyek 59 százaléka a kultúra, a művészetek, a szellemi élet, nevelés különböző szegmenseit fedte le.  Az egészségmegőrzés és esélyegyenlőség témaköreivel kapcsolatos problémák megoldására a pályázók 25 százaléka, míg az épített örökség és természet védelme, illetve az e témakörben kiadott kiadványok megjelentetésére a pályázók 16 százaléka kért támogatást.

Az alapítvány kuratóriuma a szellemi élet, a kultúra területéről pályázó 16 nyertesnek  összesen 4,45 millió Ft-ot ítélt oda, illetve a különböző alkotó- és előadó-művészeti ágakban  17 pályázót részesített 4,16 millió forint  támogatásban.  A grémium az egészség megőrzés, a sport, a hátrányos helyzetű rétegek segítése érdekében tevékenykedő 12 pályázónak 3,09 millió forint támogatást juttatott, míg a főváros épített értékeinek, műemlék jellegű társasházainak megóvását segítő kezdeményezések, építészeti, helytörténeti kiadványok, városvédő rendezvények megvalósításában részt vevő 12 pályázónak 3,09 millió forintot szavazott meg. Az állatvédelem támogatására 1 pályázó nyújtott kérelmet, ezt a Kuratórium 200 ezer forinttal támogatta.

A támogatást igazoló emléklapokat Ráday Mihály, az alapítvány társelnöke adta át a nyerteseknek.

Az alapítvány 1991-től kezdődően 3270 pályázót részesített több mint 805,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

A Budapest Bank a nevét viselő alapítványt 1991-ben, 100 millió forintos alaptőkével, azzal a céllal hozta létre, hogy a tőke hasznosításával és egyéb bevételekkel hozzájáruljon egy egészségesebb Budapest megteremtéséhez, az esélyegyenlőség elősegítéséhez, a főváros szellemi és kulturális értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához,  az épített és természeti értékek megóvásához. Az alapítvány támogatására azok a civil- és nonprofit szervezetek, magánszemélyek pályázhatnak, amelyek/akik a főváros szellemi, művészeti és kulturális életének, az egészségügyi problémák és a szociálisan és egészségileg hátrányos helyzetben lévők  helyzetének, illetve az épített és természeti környezet védelmének ügyét magukénak vallva, ezen területek jobbításáért tevékenykednek.    Az alapítványt a Fővárosi Bíróság 2004. január 15.-én közhasznúsági fokozatba sorolta, mely jogállást a Fővárosi Törvényszék jogerős végzése 2015-ben megerősített.

Az Alapítvány működését a Budapest Bank Zrt. - a működési költségek fedezésén túl - évi 10 millió forint adománnyal segíti, mely összeget az alapítvány kizárólag a pályázók támogatására fordítja. A pályázatok elbírálásáról és a támogatások odaítéléséről az alapítvány hattagú kuratóriuma dönt: elnöke Tarlós István főpolgármester, társelnöke  Ráday Mihály, Europa Nostra- és Kossuth-díjas városvédő, művészettörténész, operatőr, rendező;   tagjai dr. Finta József, Prima Primissima- és Kossuth-díjas főépítész, akadémikus, címzetes egyetemi tanár, dr. Bánfalvi István szociálpolitikus, továbbá  Pálcza Edit pénzügyi vezető és dr. Rolek Ferenc közgazdász, Állami-díjas szakpolitikus, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke.

Az alapítványról további információk, aktualitások a Budapest Bank honlapján, a www.budapestbank.hu/info/alapitvanyok/alap-budapest.php oldalon érhetőek el.


Címkék
pályázat, forrásszervezés