Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A csütörtökön lezajlott CSR Piac keretében odaítélt fődíjat, a Valóban Felelős Vállalat elismerést a MagNet Magyar Közösségi Bank nyerte. A 40 kis- és nagyvállalat részvételével megtartott CSR Piac Magyarország EU-elnöksége hivatalos kísérőrendezvényeként, dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes fővédnökségével került megrendezésre.

A KÖVET Egyesület második alkalommal rendezte meg a CSR Piac kiállítást június 2-án, a Millenáris Nagycsarnokban. A kiállítás keretében a pályázó szervezetek a vállalati felelősségvállalás területein megvalósított megoldásaikat és Valóban Felelős vállalatvezetési modelljeiket mutatták be.

“Ha Önök olyan banknál bankolnak, ahol dönthetnek, milyen célokat támogasson a pénzük, megtudhatják, mennyit keresett Önökön a bank, és ennek arányában rendelkezhetnek a bank nyereségének 10%-áról, akkor Önök a MagNet Magyar Közösségi Bank ügyfelei.” – mondta Salamon János, a MagNet Bank vezérigazgatója, a díj átvételekor.

A MagNet Bank társadalmi felelősségvállalása a pénzintézet alapműködését határozza meg: kizárólag a környezetünket pozitívan befolyásoló célokra hitelez, és ügyfeleit partnerként vonja be a Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében: évente nyereségének 10%-áról mond le, hogy annak adományi felhasználásáról ügyfelei dönthessenek. Az idei KAP során 92 civil szervezet részesült összesen közel 27 millió forint támogatásban, a legszínesebb társadalmi projektet megvalósítására.

A CSR Piacról

40 hazai nagy- és kisvállalat egész napos kiállítás keretében mutatta be a társadalmi felelősségvállalás (CSR) terén elért eredményeit. A nap során szakmai műhelyek zajlottak a CSR hazai és európai helyzetéről. Zárásként sor került a CSR Piac 2011 díjak ünnepélyes átadására, a legjobb vállalatoknak. A kiállításon részt vett 16 civil kiállító a civil-vállalati együttműködés előmozdításáért.

A CSR területén legjobban teljesítő vállalatok elismerésben részesültek, a zsűri által odaítélt díjakat a kiállítást lezáró délutáni díjátadó gála keretében. Díjakat az alábbi kategóriákban osztottak: 2011 Valóban Felelős Vállalata Díj, 2011 Legkiválóbb CSR Megoldása Díj, KKV Különdíj, Környezettudatos Vállalatirányítás Különdíj, Nemzetközi Együttműködés Különdíj, Önkéntesség Különdíj. Ezeken felül a Piac látogatóinak szavazatai alapján legnépszerűbb megoldás kapja a Közönségdíjat.

A CSR Piac (CSR MarketPlace) a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról a CSR Europe által 2005-ben útjára indított kezdeményezés, mely egy olyan innovatív fórumot teremt, ahol a vállalati jó gyakorlatok megosztására van lehetőség, informális környezetben.

A Valóban Felelős Vállalat kategória pályázatainak elbírálási szempontjai:
Elkötelezettség: A vállalat elkötelezettségének hitelessége, annak valós volta a vállalati adottságok fényében. Mennyire innovatív és küldetés-vezérelt a vállalat bemutatott példája, s mennyire adottság?

Beágyazottság mértéke és kiterjedtsége: A felelős vállalati magatartás mennyire hatja át a szervezetet? Mennyire tartós az adott gyakorlat, s mennyire várható el, hogy a körülmények változása esetén is megmarad a mély társadalmi felelősség? Mennyire hozzáférhető kívülállók számára a példa és inspirálja mások mintakövetését?

Hatás mérhetősége: Mennyire kézzelfogható, vagy legalább érezhető a különbség? Milyen evidenciák, tények állnak rendelkezésre? Mérhető-e a felelős működés hatása? (nem csak pénzügyi szempontból)

A beérkezett pályázatokat a KÖVET által felkért, szakértőkből és vállalati szakemberekből álló független zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak: Boda Zsolt, azAz MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa és osztályvezetője, valamint a Corvinus Egyetem docense, a Védegylet alapító és vezetőségi tagja. Böszörményi Nagy Gergely, a KIM Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságának vezető munkatársa. Fóris Ferenc, az Állami Autópálya Kezelő Zrt működésirányítási vezetője. F. Tóth András, az Önkéntesség Európai Éve 2011 Nemzeti Koordináló Testületének, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által delegált civil tagja. Matolay Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. Petrik Ida, a KÖVET- munkatársa.Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense, a Valóban Felelős Vállalat c. könyv szerzője.