Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A hvg.hu birtokába került nyomozati anyagok szerint a tavaly egymilliárd forintos profitot elért CBA-csoporthoz tartozó 18 vállalkozás 2006-ban mintegy 400 millió forintot, 2007-ben pedig négy kft. – a Hamsa-Kontakt Kft., a Krupp és Társa Kft., a Breier és Társa Kft., illetve a B.B.K. Drinks – 270 millió forintot adományozott – két napon, január 3-án és 12-én – az Egymásért számára.

A CBA-ban is tulajdonos és ügyvezető Breier László, a Breier és Társa Kft., valamint Krupp József, a Krupp és Társa Kft. vezető-tulajdonosai az Egymásért Egy-Másért Alapítványnak adott milliókról nem kívántak nyilatkozni.

A hvg.hu megkereste a CBA központi társaságát, a CBA Kereskedelmi Kft.-t is. Az egyik adományozó, a B.B.K. Drinks Kft. – ma Central Drinks – tulajdonosai között ugyanis az adományozás idején Breier László és Krupp József mellett ott voltak a CBA-csoport fő emberei, Lázár Zoltán és Vilmos, valamint Baldauf László, Tomicsek János, Viszokay Árpád is.

A B.B.K. Drinks 30 millió forintos adományáról ennél többen is tudhattak, mert 2005 májusa és 2007 szeptembere között a cégben tagként szerepelt a Mádi Kft., a CBA Invest Kft. és a CBA Holding Kft. is. A 2006-os adományok között pedig az egyik legnagyobb összeggel, 65 millió forinttal szerepel a Resti Kereskedelmi Zrt., amelynek tulajdonosai között nemcsak Breier és Krupp érdekeltségei lelhetőek fel, hanem Lázár Vilmos kistarcsai székhelyű Lázár és Fia Kft.-je is.
hirdetés

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta: az Egymásért Egy-Másért Alapítványnak szóló adományozásokról a CBA központjának nincs tudomása, és nem is érintett bennük. A hvg.hu-nak arról nem sikerült információt szereznie, hogy a csempészési ügyben folytatott nyomozás közbenmeghallgatták-e a cégcsoport bármelyik vezetőjét, illetékesét a hatóságok.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnökét, Földesi-Szabó Lászlót tavaly decemberben csempészet és sikkasztás miatt ítélték hét évre. A nyomozás adatai szerint az alapítvány Magyarország európai uniós csatlakozása után közel 1,4 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba belföldön elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket.

Az alapítvány csaknem 8500 tonna élelmiszert - elsősorban konzervet - hozott be az országba, és azt a látszatot keltette a vámhatóság előtt, mintha az Európai Unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át. Így vám- és áfa-mentesen vámkezeltették azokat. Az élelmiszert azonban az alapítvány ténylegesen nem vette át, hanem több magyarországi üzletláncnak értékesítette. Az ügylettel meg nem fizetett vám, illetve áfa összege a vámosok akkori közlése szerint 1,22 milliárd forint volt.

Földesi-Szabó László tavaly december 22-én kisétált az ítélethirdetés után a bíróságról. A Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési alosztályának munkatársai idén májusban fogták el. Földesi-Szabó László ellen adócsalás miatt is büntetőeljárás indult.

Az alapítvány működését több volt nemzetbiztonsági tiszt is segítette. Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját kémkedéssel, illetve vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. Az utóbbi bűncselekmény miatt indítottak eljárást Gyarmati György, az NBH volt főosztályvezetője és Simon Ibolya, a titkosszolgálat egykori jogásza ellen.

A kiemelten közhasznú szervezet megalapítása után abban rövid ideig szerepet vállaló Jakubinyi Róbertet vesztegetés gyanúja miatt szeretnék Ausztriából hazahozni a nyomozó hatóságok.

forrás: index.hu