Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A pályázatok keretösszege kollégiumonként közel 191 millió forint, az elnyerhető támogatás összege kollégiumonként változó, néhány százezer forinttól nyolcmillió forintig terjed.

A Közösségi környezet kollégium pályázatának célja a kulturális tevékenység, közművelődés, tudomány és kutatás, hagyományápolás, audio- és telekommunikáció, informatika, elektronikus hírközlés, szak- és felnőttképzés, ismeretterjesztés, társadalmi párbeszéd, fogyasztóvédelem, a település és közösségfejlesztés területén működő civil szervezetek szakmai programjának támogatása. Ilyen például a civil szervezeteket érintő évfordulók, fesztiválok, hazai és határon túli rendezvények; a civil szférával kapcsolatos szolgáltató, tanácsadó, oktatási, fejlesztő, segítő, illetve esélyegyenlőséget és akadálymentességet elősegítő tevékenység és intézmények; a civil szférát bemutató kiadványok, elektronikus és írott szakmai sajtó támogatása.

A Mobilitás és alkalmazkodás kollégium pályázata a civil társadalom erősítését, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítségét szolgálja. Itt a civil szervezeteket érintő évfordulók, fesztiválok, hazai és határon túli rendezvények, nemzetközi civil kapcsolatokban a magyarországi civil szervezetek jelenléte, hazai és határon túli rendezvényeken, fesztiválokon történő részvétele, nemzetközi tagdíjak, európai integrációt elősegítő programok, illetve civil szervezetek pályázati önrészeinek kiadása támogatható.

A Nemzeti összetartozás kollégium pályázatának célja az európai integráció és a kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység elősegítése; a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek; az emberi és állampolgári jogok védelme területén működő civil szervezetek támogatása. A kollégium pályázata keretében támogatható a civil szervezeteket érintő évfordulók, fesztiválok, hazai és határon túli rendezvények; nemzetközi civil kapcsolatokban a magyarországi civil szervezetek jelenlétének biztosítása, hazai és határon túli rendezvényeken, fesztiválokon történő részvétel, nemzetközi tagdíjak, európai integrációt elősegítő programok; a civil szférával kapcsolatos tudományos kutatások, monitoring tevékenység és nyilvántartási feladatok.

Az Új nemzedékek jövőjéért kollégium pályázatának célja a nevelés és oktatás, képességfejlesztés, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, gyermek- és ifjúságvédelem, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, kábítószer-megelőzés, természet- és környezetvédelem területén működő civil szervezetek szakmai programjának támogatása.

Pályázni lehet például a civil szervezeteket érintő évfordulók, fesztiválok, hazai és határon túli rendezvények; civil szférával kapcsolatos tudományos kutatások, monitoring tevékenység és nyilvántartási feladatok; civil szférával kapcsolatos szolgáltató, tanácsadó, oktatási, fejlesztő, segítő, illetve esélyegyenlőséget és akadálymentességet elősegítő tevékenység és intézmények támogatására.

Minden pályázat elbírálása során vizsgálni fogják, hogy a kiírás tartalmi-szakmai kritériumainak és céljainak megfelel-e a benyújtott pályázat; a pályamű célja szakmailag jól kidolgozott és közösségi igényeket fogalmaz meg és közösséget épít; folytonosságot tükröz, hagyományokat és értékeket őriz; értékeket teremt, ötletes.

Ugyancsak megjelenik a bírálati szempontok között, hogy a pályázat a határon túli civil szervezetekkel együtt konzorciumban valósul meg, bővíti, erősíti a Kárpát-medencei civil hálót és/vagy nemzeti összefogást szolgál, a projekt eredménye és a tervezett költségek összhangja mennyire bizonyítja a hatékonyságot; a pályázat milyen mértékben segíti és erősíti a helyi közösségi kohéziót és integrációt. Figyelembe veszik továbbá a projekt társadalmi hasznosságát, hosszú távú fenntarthatóságát; az adott program által elért személyek számát; a pályázat összbenyomását és a szervezet eddigi eredményét is.

A pályázatot elektronikusan kell benyújtani az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül. A pályázati kiírás az alábbi linkre kattintva érhető el:
http://civil.kormany.hu/palyazati-kiirasok.

Az Országgyűlés az új civil törvény elfogadásával létrehozta a Nemzeti Együttműködési Alapot és ezzel a civil szektorban egy átlátható, visszásságoktól mentes, hatékony támogatási rendszer jön létre. Az egységes, korábbi pályázati rendszereknél jóval egyszerűbb eljárások, a Nemzeti Együttműködési Alap forrásait biztosító garanciák egyaránt a szervezetek kiszámítható, stabil, kiegyensúlyozott működését szolgálják. Az Alap március végén civil szervezetek működésének támogatására 1,9 milliárd forintos pályázati kerettel írt ki pályázatokat.

Budapest, 2012. május 7.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Sajtó Főosztály

forrás: MTI OS