Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A törvény értelmében létrehozzák a nem kormányzati szervezeteknek szánt támogatások elosztását bonyolító új állami intézményt, a Szabadság Nemzeti Intézetét (NIW), amely a miniszterelnöki hivatal mellett működik majd.

Feladata lesz a közpénzek és az európai uniós támogatások szétosztása Lengyelország mintegy 100 ezer NGO-ja között. Ezt a feladatot eddig a munka-, családügyi és szociálpolitikai minisztérium látta el. A jogszabály emellett 40 millió zlotyval (2,9 milliárd forint) megemeli a jelenlegi 60 millió zlotys (4,3 milliárd forint) támogatási keretet.

Az államfői hivatal közlése szerint Duda a törvényjavaslatot péntek este írta alá.

Az új szabályozás egyik legfőbb támogatója, egyben előterjesztője Piotr Glinski kormányfőhelyettes és kulturális miniszter elmondta, hogy a NIW kis regionális projektekre, helyi akadémiákra, önkéntes tevékenységekre és fogyasztóvédelemre fog összpontosítani. Hozzátette: az új rendszer "igazságos és jól kiegyensúlyozott" lesz, miközben az NGO-k szorosan nyomon követhetik a pénz szétosztását.

A NIW bírálói szerint viszont a törvény célja, hogy a kormány politikai ellenőrzése alá vonja a nem kormányzati szervezeteket. Nemzetközi jogvédő csoportok és a nem kormányzati szervezetek lengyelországi szövetsége is azzal a kéréssel fordult az államfőhöz, hogy vétózza meg a törvényt, amely szerintük káros hatással lesz a civil szervezetek fejlődésére.

Henryk Wujec polgárjogi aktivista a törvényt "orwelli ötletnek" nevezte, melynek célja felügyelni, hogy az NGO-k követik-e a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt irányvonalát. 

A lengyel Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért szerint a törvény hátat fordít a civil társadalom támogatása eszméjének, és rendszerszintű fenyegetést jelent a lengyelországi nem kormányzati szervezetek független működésére és fejlődésére.

forrás: inforadio.hu