Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Ilyen volt az alföldi szánkópálya, a kilátókkal teleszórt falu, az évi négy ember által kipróbált biciklis kalandpark vagy a lejtő nélküli bobpálya. Azonban ezek mellett is az újdonság erejével hatottak azok a fotók, amelyek két éve a 444-en jelentek meg Hadházy Ákos független parlamenti képviselő révén az átlagosan egymillió forintért rendezett sportnapokról.

A korszakos képeken például egy budi előtt fociznak gumilabdával, marmonkannák és tégladarabok között szlalomoznak biciklivel vagy éppen szőlőmunkásokat tornáztatnak “prevenciós célú egészségfejlesztésként”. A legszegényebb településeken szervezett sportnapokra összesen 450 millió forint uniós támogatást nyert el a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány.

Ahogy a G7.hu bemutatta, nem ez volt az egyetlen alapítvány, amely megkérdőjelezhető módon használta fel a szabadidősport népszerűsítéséért járó uniós támogatásokat. A Harmadik Évezred Innovációs Alapítványhoz több ponton köthető Utak és Esélyek Alapítvány szintén 450 millió forintot nyert el, és például kétmillió forint közpénzből szervezett egy kétórás erdei sétát.

A 444 cikke után mindkét alapítvány Facebook oldala elérhetetlenné vált, az EMMI szigorú ellenőrzést ígért, Hadházy Ákos pedig feljelentést tett az egyik alapítvány ellen. Hiába telt el azonban több mint két év, eddig semmilyen konkrétumot nem lehetett hallani a hatósági eljárásokról.

Az EMMI nem közölte eddig, hogy mi lett a szigorú ellenőrzés eredménye.

A Hadházy által tett feljelentés sorsáról annyit tudott meg a cikk írója a Debreceni Járási Ügyészségtől, hogy a NAV helyi igazgatósága büntetőeljárást folytat a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvánnyal összefüggésben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

Az ügyészség még annyit írt, hogy az eltelt időben egy gyanúsítottat hallgattak ki, és a nyomozás jelenleg is folyamatban van. Ugyanakkor az Utak és Esélyek Alapítvánnyal kapcsolatban nem tudnak folyamatban lévő büntetőeljárásról. 2019 őszén arról jelent meg egy hír, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF nyomozást indított a Harmadik Hullám Innovációs Alapítvány által felhasznált támogatás ügyében. A G7.hu megkérdezte az OLAF-ot, hogy hogyan áll a nyomozás, de azt írták, hogy nincsenek olyan helyzetben, hogy válaszoljanak a kérdéseire.

A két alapítvány az azóta közzétett beszámolók alapján az elmúlt években az uniós támogatásokon kívül nem jutott jelentős bevételhez. Az Utak és Esélyek Alapítványnak éveken át nem volt bevétele, mielőtt 2018-ban megkapta a 450 milliós támogatás első részletét. A következő évben azonban megint teljesen visszaesett a bevétele, mindössze 3,4 millió forintra tett szert (szintén állami forrásból).

A 2016-ban alapított Harmadik Évezred Innovációs Alapítványnak lényegében csak az uniós támogatásból származott bevétele.

Miután 2018-ban megkapta az uniós támogatás első részletét, 2019-ben már csak 3,5 millió forint bevétele volt, tavaly pedig 10 ezer forint. 

 

Forrás: G7.hu