Meggyőződésem, hogy két erős trend terjed Magyarországon, amelynek együttes hatása teljesen megváltoztathatja azt, ahogyan ma az adománygyűjtésre tekintünk.

Az első a készpénz lassú, de nagyon biztos eltűnése az életünkből.

Nincs olyan elemző vagy start-up, aki azt állítaná, hogy a készpénzé a jövő, ebbe érdemes fektetni, a használatához kötődő technikákat kell fejleszteni. Bár a pandémia időlegesen lelassította a készpénz hanyatlását, egyre több ember és üzlet csak szükséges rosszként tekint a bankjegyek és érmék használatára.

Nem kell részleteznem azt, hogy a hagyományos perselyes gyűjtésnél milyen problematikus és időigényes az adminisztráció, a pénzszállítás és beváltás és hogy mekkora költségekkel jár a rongálásból és lopásból eredő kár.

A digitális (bankkártyás és mobiltelefonos) fizetési és adományozási eszközök helyet követelnek az életünkben és nekünk is biztosítanunk kell azt, hogy a potenciális adományozók ezen eszközeiket is használni tudják, ha segíteni akarnak egy-egy szervezeten.

Ezzel a ténnyel erős kapcsolatban áll a másik trend, amely az adományozás erősödését, a cégek és az emberek általános nyitását jelenti a társadalmilag fontos ügyek iránt.

Itt valószínűleg még lassabb a folyamat, mint a készpénz eltűnésénél, de annál erősebb. Talán a környezetvédelem kérdéséhez lehet hasonlítania az adományozás általános ügyét is. A 80-as években mindkét téma érdektelen volt, csak egy szűk réteg tartotta fontosnak, hogy beszéljen róla és tegyen valamit.

 De azóta mindkét témakör beszivárgott a mainstream-be. Ma már egy nagyvállalat sincs, aki megtehetné, hogy ne beszéljen a fenntarthatóságról vagy a társadalmilag fontos ügyek támogatásáról. Hogy ezt őszintén vagy önző érdekből, a potenciális vevők megnyerése miatt teszik, az természetesen más kérdés, de tény, hogy ma már erről lehet és kell is beszélni minden szinten.

Itt van tehát két erő, a digitalizáció és a modern adománygyűjtési igény. Mit tehetünk, hogy megfeleljünk nekik? Hol vannak az új idők új dalai?

A Change Hungary 3 olyan digitális megoldást ad, amivel azokat érhetjük el, akik készpénzmentesen, gyorsan és modern megoldásokat keresve akarnak adakozni.

Mindegyik megoldásnál az adományozó a telefonját használja és megérinti vele a kártyát, a matricát vagy az automatát.

Az első megoldás a ContactPASS kártya.

A kártya segítségével az egyszeri adományozókat állandó adományozókká alakíthatjuk, elérhetjük azt, hogy az ügyünk mellé álljanak és megadják elérhetőségeiket, részt vegyenek a rendezvényeinken, értesüljenek az akcióinkról.

- feltehetünk rá egy előre megírt és megcímzett e-mailt, amit az adományozónak csak el kell küldeni. Sőt csatolmányt is rakhat hozzá, ha szeretne, akár a saját fényképét is.

-felrakhatunk egy WhatsApp elérhetőséget amivel a potenciális adományozó azonnal elkezdhet a szervezetünkkel cseteleni

-megadhatjuk a címünket, amire akár el is navigálhatjuk az adományozókat

-Facebook oldalak vagy Youtube videók linkjeit adhatjuk meg, amin kommentelésre és adataik megadására bíztathatjuk az adományozókat

-vagy csak megadjuk az egyik elérhetőségbekérő weboldalunkat

A második megoldásunk a DonationPASS matrica.

Mindent tud, amit a ContactPASS, de ez már adományokat is fogad.

-beállíthatjuk a pénzküldési adományozói aloldalt, ahol máris küldhetnek adományt a szervezetenek

-ha rendelkezünk adományvonallal vagy adomány sms küldési lehetőséggel, a matricán ezek is megadhatók, egy előre megírt sms formájában

-Bitcoint tárcát adható meg, előre beállított Bitcoin adományösszeggel

-vagy csak simán a számlaszámot is fel lehet tünteni

És mit tud a MultiPASS?

Mindent egyben. Egy olyan totem, amin bankkártyával és mobiltelefonnal adakozhatnak a támogatók. A terminálhoz egy bankszámla van bekötve, amit a Megrendelő határoz meg. Az utalások már a következő munkanap megjelennek és egy szoftver segítségével mindent esemény nyomonkövethető. A totem működéshez csak áramra van szükség, a Change Hungary pedig intézi a szállítást és a karbantartást és felrakhatunk rá ContactPASS vagy DonationaPASS matricát is.

Ne feledje az adományozónak közel (2-3 cm-re) kell tartani a telefonját a matricához, a telefonnak minden esetben bekapcsolva és feloldva kell lennie és az  kapcsolódást engedélyezni kell ( ez az Apple készülékeken automatikus).  A matricát és a kártyát bármire fel lehet helyezni, akár a régi perselyre is, de berakható bármilyen szórólapba vagy plakátba is.

Ha érdekel az, hogyan működik ez az új adományozási forma, kérd ingyenes Start csomagunkat ITT.

Köszönettel:

Fodor Gábor

Change Hungary

0036 31 787 8705

change@changehungary.com