Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Új modellben működhet tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint. Azt írták, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a felsőoktatási intézmény modellváltását szabályozó törvénytervezetet (pdf), amely az indoklás szerint „a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak” – olvasható a közleményben.

A törvénytervezet célja a minisztérium szerint az, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja.

Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadják, a felsőoktatási intézmény alapítványi egyetemmé válik. Ehhez fenntartó alapítványt hoz majd létre a kormány, az eljárásért az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László felel, a testület kuratóriumának elnökét és tagjait is ő jelöli ki. A fenntartó alapítvány ingyenesen megkapja az egyetem ingatlanait és vagyonát.

forrás: hvg.hu