Hírek
Hír
Amerikai civilek lettek az első nemkívánatosak Oroszországban
2015. július 29.


922


Az úgynevezett külföldiügynök-törvény alapján már csak az igazságügy-minisztérium formális betiltó és kiutasító határozatának kell megszületnie.

Első ízben nyilvánítottak nemkívánatosnak egy külföldi nem kormányzati szervezetet kedden Oroszországban, az úgynevezett külföldiügynök-törvény alapján a National Endowment for Democracy (NED) amerikai alapítványt utasítják ki az országból.

"Tekintettel a szervezet tevékenységének alapvető céljára, az ügyészség arra a megállapításra jutott, hogy a NED veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességét és biztonságát" - olvasható az orosz legfőbb ügyészség közleményében.

A döntést az igazságügy-minisztérium elé terjesztik, amelynek be kell tiltania a demokrácia fejlődését támogató, 1983-ban alapított National Endowment for Democracy tevékenységét Oroszországban.

Az ügyészség olyan oroszországi civil szervezetek finanszírozásával vádolja a NED-et, "amelyek kétségbe vonták a választási eredményeket, valamint részt vettek a hatósági döntések befolyásolására és az oroszországi katonai szolgálat lejáratására irányuló politikai akciók szervezésében". "A szervezet ezzel a céllal 2013-2014-ben csaknem 5,2 millió dollár támogatást nyújtott az orosz nem kormányzati szervezeteknek" - írták az ügyészség által kiadott közleményben.

Az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) július elején tucatnyi külföldi civil szervezet kitiltására tett javaslatot, és a NED már ezen a listán is rajta volt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által május végén - a jogvédők kifogásai ellenére - aláírt törvény alapján a nemkívánatosnak minősített szervezeteket betilthatják és azokat közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve.

A washingtoni székhelyű National Endowment for Democracy legfőbb célja "a demokratikus intézmények fejlesztése és erősítése világszerte". A szervezet működését jelentős részben az amerikai kongresszus finanszírozza.

 

forrás: vs.huCímkék

Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék