Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Első ízben nyilvánítottak nemkívánatosnak egy külföldi nem kormányzati szervezetet kedden Oroszországban, az úgynevezett külföldiügynök-törvény alapján a National Endowment for Democracy (NED) amerikai alapítványt utasítják ki az országból.

"Tekintettel a szervezet tevékenységének alapvető céljára, az ügyészség arra a megállapításra jutott, hogy a NED veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességét és biztonságát" - olvasható az orosz legfőbb ügyészség közleményében.

A döntést az igazságügy-minisztérium elé terjesztik, amelynek be kell tiltania a demokrácia fejlődését támogató, 1983-ban alapított National Endowment for Democracy tevékenységét Oroszországban.

Az ügyészség olyan oroszországi civil szervezetek finanszírozásával vádolja a NED-et, "amelyek kétségbe vonták a választási eredményeket, valamint részt vettek a hatósági döntések befolyásolására és az oroszországi katonai szolgálat lejáratására irányuló politikai akciók szervezésében". "A szervezet ezzel a céllal 2013-2014-ben csaknem 5,2 millió dollár támogatást nyújtott az orosz nem kormányzati szervezeteknek" - írták az ügyészség által kiadott közleményben.

Az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) július elején tucatnyi külföldi civil szervezet kitiltására tett javaslatot, és a NED már ezen a listán is rajta volt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által május végén - a jogvédők kifogásai ellenére - aláírt törvény alapján a nemkívánatosnak minősített szervezeteket betilthatják és azokat közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve.

A washingtoni székhelyű National Endowment for Democracy legfőbb célja "a demokratikus intézmények fejlesztése és erősítése világszerte". A szervezet működését jelentős részben az amerikai kongresszus finanszírozza.

 

forrás: vs.hu