Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Olyan településeket keres eDemokrácia Műhely Egyesület és Pázmánd Község Önkormányzata, amelyek vállalják, hogy közérdekű adataik teljes körű közzétételével átláthatóvá teszik gazdálkodásukat és működésüket. Az egyesület reprezentatív kutatása szerint az önkormányzatok jelenleg 17%-ban teljesítik a jogszabályok által előírt közzétételi kötelezettségeiket. Célunk, hogy ez minél több településen megközelítse a 100 százalékot.

Az eDemokrácia Műhely megvizsgálta 317 önkormányzat több mint 82 ezer kötelezően közzéteendő adatait. Ebből az derült ki, hogy az önkormányzatok csupán 17 százalékban teljesítik az előírásokat. Még városi szinten sincs fent a honlapokon az adatok fele sem.

Az eDemokrácia Műhely Egyesület és Pázmánd Község Önkormányzata ezért felhívással fordul a magyarországi önkormányzatokhoz. Arra kérjük Önöket: csatlakozzanak a Százszázalékos Önkormányzatok Klubjához! Ennek tagjai elhatározzák, hogy 2016 végére száz százalékban teljesíteni fogják a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó előírásokat.

A Klub keretében az eDemokrácia Műhely és a pázmándi önkormányzat megosztja a Norvég Civil Alap támogatásával megvalósult Üvegfalu-projekt során szerzett tapasztalatait, és segítséget nyújt a csatlakozók számára a jogszabályi előírások teljesítéséhez, ennek szakmai, szabályozási és technikai, informatikai háttere megteremtésében.

A kezdeményezők tapasztalata szerint lehetséges a jogszabályok százszázalékos betartása. Erre példa a pázmándi Üvegfalu modellprogram. Pázmánd önkormányzata ugyanis az eDemokrácia Műhely segítségével olyan mintaportált hozott létre, amely minden kötelező adat közzétételét lehetővé teszi számára, sőt annál többet is. (A még feltöltés alatt álló portál itt érhető el.) Emellett többek között rendelet-tervezetet is készítettünk az átláthatóságról.

A polgármesterek és a települési képviselők csak nyerhetnek azzal, ha választóik feddhetetlennek és tiszta kezűnek tartják őket. Ezzel a gesztussal a települések mutathatnak példát arra, hogy az internet korában viszonylag kis erőfeszítéssel megvalósítható az átláthatóság. Mindez csak akarat és hozzáállás kérdése.

A kezdeményezők szerint számtalan olyan település van az országban, amelynek önkormányzata bátran kiállhat a választói elé, hiszen nincs mit takargatniuk, csupán rá kell döbbenniük, hogy ennek bizonyítása, demonstrálása nem is olyan nehéz – főleg, ha segítséget is kapnak hozzá a Százszázalékos Önkormányzatok Klubja égisze alatt. A csatlakozók védjegyként használhatják majd klubtagságukat, ezzel jelezve elkötelezettségüket – majd megfelelésüket – az átláthatóság magas színvonalának biztosítása iránt.

Az eDemokrácia Műhely honlapján www.edemokracia.hu elérhető az a táblázat, amely alapján bárki ellenőrizheti, hogy a saját települése milyen arányban publikálja jelenleg a kötelezően közzéteendő közérdekű adatokat.

A Százszázalékos Önkormányzatok Klubja iránt érdeklődők az edemokracia@gmail.com e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot az eDemokrácia Műhellyel. Várjuk jelentkezésüket!