Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Európai Parlament nagy többséggel, 489 igen szavazattal 14 ellenében, 13 tartózkodás mellett elfogadta azt a javaslatot, hogy az EU támogassa a tagállamok civil szervezeteit pénzzel. A módja az lenne, hogy a következő pénzügyi ciklusban, azaz 2020 után lenne egy sor "az európai értékek, így a demokrácia, szabadság, jogállamiság és alapvető jogok védelmére és előmozdítására, aminek a neve az Európai Értékek Eszköze lenne".

Ez az eszköz pedig a fenti értékeket védő civileket támogatná. "A civil szervezetek csak nehezen tudják a független és hatékony működéshez szükséges forrásokat előteremteni, miközben az aktív és jól fejlett civil társadalom jelenti a legmegfelelőbb védelmet ezen értékek eróziójával szemben" áll a Parlament sajtóközleményében.

A támogatásoknak az állampolgári részvétel növelésére, az érdekképviseleti és egyéb felügyeleti tevékenysége kéne irányulnia, azaz az ilyen tevékenységet végző civilek részesülhetnének ebből a pénzből.

Az EU eddig is támogatott EU-n kívüli civileket, az unión belüli támogatás igénye eddig nem merült fel.

Ez tehát a parlamenti állásfoglalás, a végső döntést pedig az Európai Bizottság hozza meg, de nem kötelező létrehoznia ezt a támogató eszközt.

A magyar kormány egyik első parlamenti lépése lesz a civilek ellen irányuló Stop Soros törvénycsomag megszavazása.

forrás: hvg.hu