Hírek
Hír
Bocsánatot kért az Unicef
2016. június 24.


2337


Módosította az Unicef a gyermekbántalmazásról szóló kampányfilmjét, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy mit tegyen a gyerek, ha édesapja bántalmazza őt.

Bocsánatot kért az Unicef azért, mert a gyermekbántalmazásról szóló kampányfilmjüket többször is levetítették a mozikban gyerekelőadások előtt.

A szervezet gyermekjogi igazgatója elmondta, helyi vagyis magyarországi kampány volt az a kisfilm, ami nagy felháborodást váltott ki szülők, szakemberek és a kormány részéről is. A kisfilmben a gyerekek arról beszéltek, mit tesznek akkor amikor apjuk bántalmazza őket.

Lux Ágnes több felmérésre hivatkozva hozzátette: a felnőttek és a gyerekek is úgy gondolják, hogy a pofon nem minősül bántalmazásnak.

A gyermekjogi igazgató hangsúlyozta: a felnőttek nagy része nincs tisztában azzal, mit jelent a gyermekbántalmazás.

A botrányt kiváltó kisfilmet a támadások miatt az Unicef módosította. Azonban Lux Ágnes szerint a kisfilm óta több segítségkérő levelet is kaptak.

„Az idei kampány egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy elindítottuk a jogsegély-szolgáltatásunkat. Ennek eredményeképpen felállt az a stáb, ami a hozzánk fordulókkal jogi kérdésekben tájékoztatást nyújt. Amióta elindult a jogsegély-szolgáltatás – pár hetes eredményt tudunk mondani, eszerint minden héten 5-6 kérdés érkezik. A videókampányt szeretnénk szakmai párbeszédre fordítani” - közölte a gyermekjogi igazgató.

„Érzékeljük azt, hogy ez sok hangot, véleményt megmozgatott, hogy érzelmeket váltott ki a kampány – ami nem titkolt célja volt. Mert a bántalmazásról nem könnyű beszélni, nem egy szerethető téma, éppen ezért kell erről beszélni. Úgyhogy ha ez célja volt a kampányunknak, akkor mindenképpen elértük azt a célt, hogy beszélünk róla, most sokkal többet beszéltünk róla, mint akár az eddigi munkánk során” - véli Lux Ágnes.

„De nyitva szeretnénk tartani ezt a párbeszédet, ezért került sor a módosításra. Nyilván nem a félreérthetőség volt a szándék, hanem az érzelmek megmozgatása. Nyilván benne volt, hogy ha egy ilyen filmet csinálunk, amilyet nem szoktak Magyarországon, akkor az érzelmeket – erős, megosztó érzelmeket – fog kiváltani. Meg lehetett csinálni úgy a film módosítását, hogy az üzenet ne vesszen el, a koncepció maradt ugyanaz, ahogyan elterveztük. Úgy gondoltuk, hogy a módosítással kivennék az élét annak a hullámnak, ami most egy kicsit elviszi az irányt az eredeti szándéktól. Remélem, hogy ez mutatja, hogy nyitottak vagyunk a párbeszédre, és hogy ez természetesen nem tippet ad a gyerekeknek arra, hogy ezentúl egy selyemszalaggal zárkózzunk be a szekrénybe” - fogalmazott az Unicef gyermekjogi igazgatója.

Radoszáv Miklós gyermekvédelmi szakember elmondta: a gyermekek bántalmazása nemcsak fizikai erőszakot jelent, hanem ide sorolható az elhanyagolás vagy a lelki bántalmazás is.

Magyarországon évente 15-30 ilyen eset történik. A 2005-ös gyermekvédelmi törvény egyértelműen kimondja, tilos a gyerekek lelki és fizikai bántalmazása – hangsúlyozta a szakember.

„Ma még Magyarországon a felnőttek döntő többsége – több mint 80 százaléka – azt gondolja, hogy egy kis pofon nem árthat a gyereknek. Zéró tolerancia van mindenféle fizikai bántalmazással szemben. Ez egy létező probléma, segítségkérés és kiáltás a gyerekek részéről, hogy kedves felnőttek, vegyétek észre, így próbáljuk magunkat megvédeni” - mondta Radoszáv Miklós.

Az Unicef ősszel szakmai konferenciát tart a gyermekbántalmazás elleni fellépésről.

Forrás: Inforádió

Előzmények:
http://www.citizengo.org/hu/fm/34633-vonja-vissza-az-unicef-kampanyvideoit
http://noe.hu/hirek/allasfoglalas
http://index.hu/belfold/2016/05/20/mindenki_megorult_a_magyar_unicef-nel/
Pályázat
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdet Szülősegítő szolgáltatások támogatása 201 ...
Pályázat
Pályázatokat hirdet az NKA Örökségvédelem Kollégiuma kulturális örökségvédelmi célok megvalósításának támogatására.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Transznacionális együttműködések” című (EFOP-5.2.2-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
Az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pályázatot hirdet közgyűjteményi tevékenységek megvalósításának támogatására.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című (VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kódszámú) ...
Címkék