Hírek
Hír
Civil tiltakozás a Stop Soros ellen
2018. június 05.


675


Egy 10 méter magas piros szív alakú léggömbbel tiltakozott az Amnesty International és több civil szervezet a Parlament előtt a Stop Soros-törvényjavaslat ellen.

A civil szervezetek jelképével emlékeztetik a képviselőket: tisztességes emberek ezrei azért dolgoznak, hogy Magyarország jobb és élhetőbb legyen.

A parlament kedden kezdi tárgyalni a múlt héten benyújtott szigorított Stop Soros-törvénycsomagot. A javaslat börtönnel fenyegeti azokat, akik segítséget nyújtanak, hogy illegális bevándorlók menedékjogot kapjanak.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke bírálta, hogy a tranzitzónákból kitilthatják azokat, akik segítenének a menedékkérőknek.

„Utoljára az ötvenes években korlátozták az ügyvédválasztás szabadságát Magyarországon, amikor ügyvédeket elítéltek azért, mert ügyfeleiket védték. Borzasztó látni, hogy ilyen elképzelések kerüljenek az országgyűlés napirendjére” - mondta Pardavi Márta.

„Ez a törvényjavaslat nagyon brutális eszköz és kísérlet arra, hogy megfélemlítse azokat az embereket, akik a szolidaritást valódi értéknek gondolják, akik hisznek a független civil társadalomban. Teljesen elfogadhatatlan, hogy börtönbe zárjanak embereket azért, mert másoknak segítenek. Ez nem jogállami” - magyarázta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója az Euronews-nak.

Átadják a parlamenti pártok képviselőinek azokat az üzeneteket, amelyekkel az Amnesty International támogatói kiállnak a magyar civil szervezetek mellett.

A Fidesz szerint a Soros-hálózat azért tiltakozik a Stop Soros és az alkotmánymódosítás ellen, mert ők be akarják telepíteni a migránsokat Európába, a parlament előtt lévő akcióterv viszont ezt megakadályozza.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a Stop Soros-törvénytervezetet. Dunja Mijatović szerint ha azt elfogadják, a magyar hatóságok önkényes módokon korlátozhatják majd a civilszervezetek tevékenységét, és ezzel alapvető szolgáltatásoktól foszthatják meg a menedékkérőket.

forrás: euronews.com
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék