CivilTech
Hírek
Hír
Civil tiltakozás a Stop Soros ellen
2018. június 05.


590


Egy 10 méter magas piros szív alakú léggömbbel tiltakozott az Amnesty International és több civil szervezet a Parlament előtt a Stop Soros-törvényjavaslat ellen.

A civil szervezetek jelképével emlékeztetik a képviselőket: tisztességes emberek ezrei azért dolgoznak, hogy Magyarország jobb és élhetőbb legyen.

A parlament kedden kezdi tárgyalni a múlt héten benyújtott szigorított Stop Soros-törvénycsomagot. A javaslat börtönnel fenyegeti azokat, akik segítséget nyújtanak, hogy illegális bevándorlók menedékjogot kapjanak.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke bírálta, hogy a tranzitzónákból kitilthatják azokat, akik segítenének a menedékkérőknek.

„Utoljára az ötvenes években korlátozták az ügyvédválasztás szabadságát Magyarországon, amikor ügyvédeket elítéltek azért, mert ügyfeleiket védték. Borzasztó látni, hogy ilyen elképzelések kerüljenek az országgyűlés napirendjére” - mondta Pardavi Márta.

„Ez a törvényjavaslat nagyon brutális eszköz és kísérlet arra, hogy megfélemlítse azokat az embereket, akik a szolidaritást valódi értéknek gondolják, akik hisznek a független civil társadalomban. Teljesen elfogadhatatlan, hogy börtönbe zárjanak embereket azért, mert másoknak segítenek. Ez nem jogállami” - magyarázta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója az Euronews-nak.

Átadják a parlamenti pártok képviselőinek azokat az üzeneteket, amelyekkel az Amnesty International támogatói kiállnak a magyar civil szervezetek mellett.

A Fidesz szerint a Soros-hálózat azért tiltakozik a Stop Soros és az alkotmánymódosítás ellen, mert ők be akarják telepíteni a migránsokat Európába, a parlament előtt lévő akcióterv viszont ezt megakadályozza.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a Stop Soros-törvénytervezetet. Dunja Mijatović szerint ha azt elfogadják, a magyar hatóságok önkényes módokon korlátozhatják majd a civilszervezetek tevékenységét, és ezzel alapvető szolgáltatásoktól foszthatják meg a menedékkérőket.

forrás: euronews.com
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Transznacionális együttműködések” című (EFOP-5.2.2-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Digitális környezet a köznevelésért” című (VEKOP-7.3.3-17 kódszámú) felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1, ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés” elnevezésű (EFOP-2.2.5-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
The Netherlands Embassy in Budapest has opened two calls for applications. One call is for projects that are to be financed from our Human Rights Fund 2019, the other is for p ...
Címkék