Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A folyamatos csökkenés után idén végre 1%-os növekedés mutatkozott a tavalyi évhez képest az adó 1%-ot felajánlók számában, bár így is közel 500 000-el kevesebben ajánlották fel, mint 2016-ban.

Az összeg ugyan nőtt 2016-hoz képest, de felmerült, hogy ezt a tendenciát megváltoztatja-e a családosok szja visszatérítése, csökkenti-e ez a felajánlott 1%-ok összegét.

Megnyugtató hír, hogy:

"Az adó 1+1 százalékára vonatkozó rendelkezés az adó-visszatérítés figyelembe vétele nélkül megállapított adó összegére tehető meg." írja a nav.gov.hu a Hogyan érinti az adó-visszatérítés a szja-kedvezményeket? címszó alatt.

...

Időközben a Népszava kérdésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda megerősítette, hogy: „az adó-visszatérítés nem jelent bevétel-csökkenést a civil szervezetek részére, mert a visszatérítés összege nem csökkenti az 1+1 százalékos felajánlások alapját képező adóalapot. Ez azt jelenti, hogy az adó egyházi, illetve civil szervezetek részére felajánlható 1 százaléka a teljes (adó-visszatérítés figyelembevétele nélkül) megállapított adó összegére tehető meg”.

a Népszava cikkét ITT olvashatják