A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható ITT.

– Most már kénytelenek vagyunk türelmet kérni a segítségre váróktól, jelenleg nem tudunk új kérést befogadni – mondta a Népszavának a hátrányos helyzetű családokat, életkezdő fiatalokat, időseket, betegeket felkaroló Angyaljárat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Móznerné Eőry Mercedes szerint nagyon nagy a baj, az elmúlt években négyszeresére emelkedett a hozzájuk fordulók száma. Jelenleg 378 család vár ételt, és 718-nak ruhára, pelenkára, készpénzre lenne szüksége. Azt mondja, nem is lehet megmondani, kik vannak nagyobb bajban, a családok, az egyedülállók, vagy az idős emberek, akiknek nem a pénzük lett kevesebb, hanem a kiadásuk nőtt meg annyival, hogy a megélhetésük veszélybe került.

Élelemre és pelenkára van a legnagyobb igény, de sokan vannak, akiknek készpénzre lenne szükségük, mert már nem tudják kiváltani a gyógyszereiket, elmaradtak a rezsivel, vagy az albérlet fizetésével. 

Ám adománycsomag és pénz sem nagyon érkezik az alapítványhoz, ezek nélkül pedig nem tudnak segíteni. ...

Hasonló helyzetben van a Tündérpakk Közhasznú Alapítvány is. Pataki-Szomolányi Tímea is arról beszélt, hogy a fenntartási költségre is alig jön össze havonta a támogatás, közben egyre többen kérnek segítséget, de a támogatók elfogytak. Családokat, nehéz sorsú, bántalmazott édesanyákat segít a szervezet, nemrég pelenkát, bébiételt, tisztasági csomagot, tartós élelmiszert vitt fővárosban élő családoknak. Még több adományra lenne szükség, ám míg korábban cégektől, civilektől érkezett pénz, élelmiszercsomag, ruha, ez most szinte a nullára csökkent.

Ha utal is némi pénzt valaki, az alapítvány abból csak cégként vásárolhat az élelmiszerboltokban, így az árstopos termékeket drágábban veheti meg.

Nem jobb a Vasárnapi Merőkanál Egyesület tapasztalata sem. Varga Kati önkéntes is azt mondta, sokkal több a rászoruló, és egyre kevesebb a segítség. Nyolc éve, 2015-ben civil kezdeményezésként indult az ételosztás. Szentendrén, vasárnaponként a városi és környékbeli rászorulók kaptak meleg ebédet. Azoknak, akik betegek, vagy bármiért nem tudnak elmenni az ételosztás helyszínére, kiszállítják az ebédet, jelenleg 40 adagot. A helyszínen korábban 80 adagot osztottak ki, és mindig maradt repeta is, sokan egy-két adagot haza is vittek, hogy még hétfőn, kedden is jusson meleg étel az asztalra. ...

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható ITT.