Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A kormány parlament előtt lévő javaslata értelmében a bíróság az egyesületek nyilvántartásba vételekor, illetve változásbejegyzésnél a jövőben csak a legszükségesebb törvényi feltételek meglétét vizsgálja - ismertette a részleteket Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Közölte: az eljárás ésszerűsítését szolgálja a törvény erejénél fogva történő bejegyzés bevezetése is. Ennek értelmében ha a bíróság az egyszerűsített eljárásban a rá irányadó határidőt elmulasztja, és további 30 napon belül sem történik bírósági intézkedés, automatikusan megtörténik a civil szervezet bejegyzése. További egyszerűsítésként a civil szervezetektől csak egy alkalommal lehet majd hiánypótlást kérni – tette hozzá. A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatainál azok a magyarországi civil szervezetek, amelyek határon túli társpályázóval közösen pályáznak, a jövőben önállóan is nyújthatnak be támogatási igényt.

Eddig a határon túli szervezetek csak magyarországi szervezettel közösen pályázhattak, a magyarországi szervezetek pedig csak egy pályázatot nyújthattak be, függetlenül attól, hogy egyedül vagy közösen pályáztak-e. A szabálymódosítással a határon túli szervezeteket segítik, bízva abban, hogy a magyarországi szervezetek szívesebben állnak melléjük, ha a közös pályázat mellett egyedül is pályázhatnak majd – tette hozzá Fülöp Attila. További segítség a civileknek a működési célú pályázatok minimum összeghatárának módosítása 250 ezer forintról 100 ezer forintra, ezzel ugyanis a kisebb szervezetek előtt is megnyílik pályázási lehetőség – mondta.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, a szabálymódosítás nagyon fontos segítség, hiszen korábban előfordult, hogy egy tisztújítás után két évig is elhúzódott a változtatások bejegyzése, és ez sokszor a szervezet vesztét is okozta. A régi elnök ugyanis már nem akart, az új pedig még nem volt jogosult eljárni a szervezet ügyeiben.  Soltész Miklós kiemelte: a módosítási javaslatokat a civil szervezetekkel egyeztetve dolgozták ki, mivel az a cél, hogy valóban egyszerűbbé váljon a működésük, és így több idejük és energiájuk maradjon a tevékenységükre. Ezek a szervezetek ugyanis nagyon fontos szerepet vállalnak a társadalom életében.

Ismertetése szerint Magyarországon 55 870 bejegyzett civil szervezet van, 20 678 alapítvány és 35 192 egyesület. A civil szervezetek több mint kétharmada a szabadidő, hobbi (18,8%), a kultúra (14,6%), az oktatás (14%), a sport (13,9%), a szociális ellátás (9,4%), a településfejlesztés (5%) vagy az egészségügy (4,9%) területén tevékenykedik. A civil szervezetek további tevékenységi körei a környezetvédelem, közbiztonság-védelem, vallás, kutatás, gazdaságfejlesztés, polgári védelem területe – mondta az államtitkár.

forrás: hirado.hu