Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Elindult a VAVO kereshető addiktológiai keresőrobotja. A magyarországi addiktológiai szolgáltatások egységes formában kereshetők terület és bekerülési költség szerint. A projekt célja, hogy minden függőséggel küzdő ember lakóhelye közelében megtalálja a számára megfelelő szolgáltatást.

Az addiktológiai szolgáltatásokban mindeddig nem jelent meg olyan átfogó adatbázis, amely megyei bontásban kereshetővé tette volna az ingyenes és fizetős addiktológiai szolgáltatásokat, és amelybe a felhasználók interaktív módon küldhettek volna be új szolgáltatásokat. Ezért jött létre a VAVO blog addiktológia szolgáltatásokat kereső eszköze. 

Miért van szükség addiktológiai adatbázisra?

Magyarországon több millió szenvedélybeteg személy él. Az alkoholizmus széles körben elterjedt, az óvatos becslések is legalább 600 ezerre teszik az alkoholbetegek számát, de több olyan elemzés is elérhető, amely szerint az egymillió főt is meghaladja az alkoholisták száma. A KSH adatai szerint a dohányzás 2,4 millió embert érint. A felnőtt népesség negyede vallott úgy az OLAAP országos lakossági vizsgálatban, hogy életében fogyasztott valamilyen tiltott drogot. Továbbá, rendkívül súlyos a viselkedéses addikciók áldozatainak száma: a munkafüggőség a dolgozó népesség körében 7-8%-ra tehető. De hasonló mértékben elterjedt a játékfüggőség, a számítógép-függőség és a pornófüggőség is. 

Az addikciók széles elterjedése szükségessé teszi, hogy a felépülés útjait kereső személyek és családok szakszerű segítséget találjanak saját lakóhelyük közelében. Ebben nyújt segítséget a keresőrobot.

Milyen információkat tartalmaz az addiktológiai adatbázis?

Az adatbázis jelenleg több, mint 250 szolgáltatást listáz, és minden megyére ad találatot. A szolgáltatók között megtalálhatók addiktológiai konzultánsok, családterápiás szakemberek, mentálhigiénis szakértők, szociális munkások, pszichológusok és gyógypedagógusok. Az adatbázisban minden olyan végzettséggel rendelkező szakember és működési engedéllyel rendelkező jogi személy helyet kaphat, aki és amely az addiktológiai rendszer területén végez tevékenységet. Továbbá, az adatbázis nagy számban tartalmaz jogi személyiséggel nem rendelkező anonim csoportokat (pl. Narcotics Anonymous és Anonim Alkoholista csoportok), amelyek az addiktológiai segítő-rendszer egyik legjelentősebb sávját képviselkik.

Az adatbázis ingyenes és fizetős szolgáltatásokat is tartalmaz, de nagyobb részét olyan nonprofit és/vagy állami-önkormányzati szolgáltatások teszik ki, amelyek igénybevételéhez nincs szükség költségtérítésre. Az adatlapok megadják a szolgáltatók elérhetőségeit, valamint egy rövid leírást, amely bemutatja, hogyan és kinek tudnak segíteni. 

A keresőgép és az adatbázis bármely weboldalon használható

Az adatbázis és a keresőrobot különlegessége, hogy beágyazható bármely weboldalba. Ez azt jelenti, hogy nem csak a  VAVO olvasói férhetnek hozzá. A beágyazás során lehetőség van a teljes kereső beágyazására, de előállíthatók egyedi megyei és városi listák. Ha például egy önkormányzatnak csak egy megyei listára van szüksége, akkor ezt is be tudja ágyazni a weboldalába.

A beágyazott kereső a szegedi Kiút Alapítvány weboldalán

A beágyazás során a keresőgép alkalmazkodik a beágyazó oldal sajátosságaihoz. Ezt látjuk például a Kiút Alapítvány honlapján, ahol a keresőnek egy keskeny sávba kell beékelődnie. A kereső ebben a helyzetben is tökéletesen használható.

Egyszerű regisztráció és adatmódosítás

Az adatbázis dinamikus. Ez azt jelenti, hogy a kereső-felület lehetőséget biztosít arra, hogy új szolgáltató regisztráljon vagy egy meglévő adatlap módosítását kezdeményezze.

Új szolgáltatás regisztrációjának kezdeményezése

Új szolgáltatás beküldésére a keresőn található regisztrációs forma révén van lehetőség. Ezt követően egy olyan felületre érkezik az olvasó, amelyen megadhatja a részletes leírást és a kapcsolati adatokat. Továbbá, ott van lehetőség a jogosultságot igazoló dokumentum feltöltésére is.

A már meglévő adatok és korábban létrehozott adatokat az egyes adatlapok alján elhelyezett “Módosítás beküldése” gomb megnyomásával lehet kezdeményezni.

Hol található az adatbázis? Hogyan fejlődik tovább?

Az addiktológiai adatbázis itt érhető el. Becslésem szerint jelenleg a hazai addiktológiai kínálat 25-40%-át tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy már most is Magyarország talán legnagyobb témaspecifikus keresője. És jelenti azt is, hogy a jövőben folyamatosan bővülni fog az elérhető szolgáltatások spektruma. 

Jelenleg csak terület és bekerülési költség szerinti szűrésre van lehetőség. Terveink között szerepel, hogy külön kereshetők lesznek az online konzultációt nyújtó szolgáltatások, valamint a fogyatékos személyeknek is segítő szolgáltatók.

 

Verdes Tamás