Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Felhívás fővárosi civil szervezetek részére

Budapest vezetése számára kiemelt fontosságú, hogy partneri viszonyt alakítson ki a civil társadalommal, hiszen akkor tudja tartósan a városlakók érdekeit szolgálni, ha a budapestiek érdekeit képviselő, a fővárosban működő önszerveződő közösségeit is bevonja.

Ennek a partnerségnek az alapja, hogy a városvezetés és a civil szervezetek között rendszeres, minden bekapcsolódni vágyó szervezet számára nyitott, transzparens szakmai egyeztető fórumot hozzunk létre az egymás közti folyamatos konzultáció és tárgyalások biztosítása érdekében.

A jövőben a civilekkel való szakmai együttműködésnek központi elemei az úgynevezett munkacsoportok. Budapest Főváros Önkormányzata három tematikus munkacsoportot felállítását kezdeményezi a következő területeket érintően létrehozni.

 

Zöld Budapest munkacsoportot, ami elsősorban klímával és zöld politikával, illetve az épített és természeti értékek megőrzésével és teremtésével foglalkozik;

az Esélyteremtő Budapest munkacsoportot, amely esélyegyenlőséggel, esélyteremtéssel, az egészséggel és lakhatási kérdésekkel foglalkozik;

és a Nyitott Budapest munkacsoportot, amelynek a fő témái az állampolgári részvétel, illetve az átláthatóság valamint az egyetemes, az európai, a közép-európai és a nemzeti kultúra értékeinek megőrzésével és fejlesztésével, és az innovációval foglalkozó kérdések.​


Ezek a munkacsoportok lesznek az egyeztetések Fővárosi Közgyűlés által létrehozott véleményező és javaslattevő fórumai, amelyek arra szolgálnak, hogy kétirányú kommunikáció legyen a főváros vezetése és a civil szervezetek között.​

A munkacsoportok az átfogó egyeztetés fórumai lesznek, mivel lehetőséget biztosítanak valamennyi, a munkacsoporthoz tartozó területet érintő aktuális esemény és stratégiai kérdés megvitatására, intézkedésre irányuló javaslattételre. Platformként szolgálnak emellett arra is, hogy a civil szervezetek képviselői közvetlenül egyeztethessenek a város vezetőivel, és érdemi párbeszéd alakulhasson ki a civil szférával. 

Hogyan regisztrálhat a civil szervezet?

A munkacsoportokba történő jelentkezéshez szükséges az ezen a linken elérhető on-line űrlap kitöltése, azon belül pedig a hatályos egységes szerkezetű aláírt létesítő okirat felcsatolása, jelen első felhívásunk alkalmával 2021. március 31-ig történő elektronikus jelentkezés útján – ezt követően folyamatos a csatlakozás lehetősége.

Amennyiben kérdésük van a témával kapcsolatban, a Fővárosi Civil Iroda munkatársai állnak rendelkezésükre: Tel.: 999-83-69, 327-12-16.; E-mail: civiliroda@budapest.hu.

Az információk elérhetőek a www.budapest.hu oldalról is.

forrás: budapest.hu