Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

 Sok szervezetben felmerül a kérdés, hogy milyen adatot szolgáltassanak, ha a beszámolójukat még nem hagyta jóvá a kuratórium/közgyűlés, mivel a civil szervezetek 2019. tárgyévre vonatkozó beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási határideje az Országos Bírósági Hivatal részére 2020. szeptember 30-ára módosult.

Bár a beszámoló elkészítésének határideje kitolódott, és szerencsésebb lett volna a két időpontot összehangolni, már most is a szervezetek többségénél rendelkezésére állnak a végleges adatok 2019-re vonatkozóan, amely alapján ki tudják tölteni a KSH kérdőívét. Így lesznek olyan adatok, amelyek összeállítása több időt vesz igénybe, mivel ezek összeállítása kész és elfogadott közhasznúsági jelentés esetén könnyebb lenne. 

A KSH tájékoztató levele szerint a civil és egyéb nonprofit szervezeteknek adatszolgáltatási kötelezettségüket elektronikus úton, a KSH-ELEKTRA rendszeren keresztül kell teljesíteniük. Az OSAP 1156-os számú „Statisztikai jelentés a civil és egyéb nonprofit szervezetek tevékenységéről” című adatgyűjtés valamennyi civil és nonprofit szervezet számára kötelező. Az elektronikus kérdőív hossza szervezetenként eltérő lehet, mivel bizonyos információkat csak a tagsággal, illetve foglalkoztatottakkal rendelkező szervezetektől kérdez meg a statisztikai hivatal.

A regisztrált adatszolgáltatóknak a KSH egyedi belépési linket biztosít az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez.

A problémákat, kérdéseket a KSH nyitó oldalán a „Lépjen velünk kapcsolatba” cím alatt található elérhetőségeken, vagy a következő elérési útvonalon https://kapcsolat.ksh.hu/ContactCenter/index.xhtml lehet jelezni, vagy a 06 80 200 766 zöldszámon és a 06 96 502 400 telefonszámon.