Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
2021. május 18-án került elfogadásra a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról és az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvény.
 
A törvény szövege ITT olvasható
 
A törvény elfogadásával eltörlésre került a külföldről támogatott szervezetek jelentési és listázási kötelezettsége, mellette viszont az alábbi főbb intézkedések kerülnek bevezetésre:
  • az Állami Számvevőszék törvényességi ellenőrzést végez a 20 millió Ft-nál nagyobb éves mérlegfőösszegű civil szervezetek körében és évente összefoglaló jelentést tesz közzé a törvény hatálya alá tartozó alapítványokról és egyesületekről.
  • az elektronikus eljárásra kötelezett szervezeteken túl, 2022 től azon szervezetek is csak elektronikusan nyújthatják be beszámolóikat a biróságra, melynek mérlegfőösszege eléri az 5 millió Ft-ot
A törvény javaslat megjelenésekor több civil szervezet, köztük a NIOK tett közzé véleményt, amelyek itt olvashatóak - https://www.nonprofit.hu/hirek/Civil-velemenyek-a-civil-torveny-visszavonasarol