Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Helyi emberek írták, helyi embereknek, helyi emberekről

2018. október 01.

Megjelent DVD-n is Nyírmártonfalva első falukönyvének elkészítését bemutató film

Keressétek a proHáló szervezeteinél!

Nyírmártonfalva első falukönyvének jellemzője és legfőbb értéke, hogy helyi emberek írták, helyi embereknek, helyi emberekről. A Falukönyv Írók Körének az volt a célja, hogy emlékekből összegyűjtsék, leírják és közreadják a település múltjának mozaikjait, úgy, ahogyan azt az ott élők átélték, és ahogyan az emlékezetükben megőrizték. A könyv megjelenésén túl fontos volt számukra az "út", amelyet bejárt a közösség, és az élmények, amelyeket megírás közben átélhettek.

A film ezt a folyamatot kívánja bemutatni az alkotók megszólaltatásával és a közösségfejlesztői folyamat fázisainak - többek között a tervezés, a lakosság aktivizálása, a témaválasztás, az interjúkészítés, a fotók, dokumentumok gyűjtése - ismertetésével és az ünnepi könyvbemutató meghitt és megható pillanatainak felvillantásával. Mindeközben módszertani segítséget nyújt a falukönyv írás, mint sajátos közösségfejlesztő eszköz megismertetéséhez.

A film az NMI Művelődési Intézet és a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány együttműködésében készült.


Címkék
közösségfejlesztés, kultúra