Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Keressétek a proHáló szervezeteinél!

Nyírmártonfalva első falukönyvének jellemzője és legfőbb értéke, hogy helyi emberek írták, helyi embereknek, helyi emberekről. A Falukönyv Írók Körének az volt a célja, hogy emlékekből összegyűjtsék, leírják és közreadják a település múltjának mozaikjait, úgy, ahogyan azt az ott élők átélték, és ahogyan az emlékezetükben megőrizték. A könyv megjelenésén túl fontos volt számukra az "út", amelyet bejárt a közösség, és az élmények, amelyeket megírás közben átélhettek.

A film ezt a folyamatot kívánja bemutatni az alkotók megszólaltatásával és a közösségfejlesztői folyamat fázisainak - többek között a tervezés, a lakosság aktivizálása, a témaválasztás, az interjúkészítés, a fotók, dokumentumok gyűjtése - ismertetésével és az ünnepi könyvbemutató meghitt és megható pillanatainak felvillantásával. Mindeközben módszertani segítséget nyújt a falukönyv írás, mint sajátos közösségfejlesztő eszköz megismertetéséhez.

A film az NMI Művelődési Intézet és a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány együttműködésében készült.