Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület megrendezi az Alkoss tovább! gondolatterjesztő és gondolatébresztő konferenciát Szécsényben. Civilek, fiatalok, társadalmi vállalkozók, ifjúságsegítők, coachok és trénerek találkoznak, hogy saját példáikkal megmutassák és közösen tovább gondolják hogyan lehet a folyton változó magyar  civil környezetben fenntartható  kezdeményezéseket megvalósítani. A bemutatott projektek között első sorban Nógrád megyei kezdeményezések vannak, de képviselteti magát Budapest és Eger is.

Lelkes fiatalok, civilek, társadalmi vállalkozók mutatnak be inspiráló ifjúsági és közösségi projekteket Szécsényben, mely projekteknek közös vonásuk, hogy szinte a semmiből, pályázati források nélkül valósultak meg.

Április 28-án az Alkoss tovább! konferencián a lelkes megvalósítókkal találkozhatnak a konferenciára látogatók. Megtudhatják, hogy hogyan épül fel gördeszka park a semmmiből,  hogyan válik fiatalok random csoportja rendszeresen találkozó közösséggé, hogyan lehet a környezeti fenntarthatóságot adakozással összekötve népszerűsíteni, nógrádi ifjúsági szervezeteket összekötve hálózati találkozókat szervezni  és hogyan indít fiatalok egy csoportja új ifjúsági egyesületet.

A program egyben a Nógrádi Yfjúság a Jövőért projekt záróeseménye is. Észak-Magyarországon, különösen Nógrád megyében fiatalok kezdeményezéseinek csekély tere van, az elérhető források, információk, módszerek nagyon kevés csatornán vagy egyáltalán nem jutnak el a fiatalokhoz, így a remek civil kezdeményezések sem lesznek sikeresek vagy hosszútávon fenntarthatók.

Két évvel ezelőtt az Egyesek azza a céllal indította útjára a Nógrádi Yfjúság a Jövőért projektet, hogy támogassa az ifjúsági és fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek fejlesztését és hálózatosodását, egyedülálló kezdeményezések megvalósítását. A projekt a Norvég Civil Támogatási Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával  valósult meg.

A bevont szervezetek és csoportok tagjai speciális módszerrel dolgozó fejlesztő képzésen, az Életműhelyen vettek részt ahol készség és kompetencia fejlesztő programokon keresztül élményalapú tanulással fejleszthették magukat 10 napon keresztül intenzív tréning keretében. A képzés alatt saját projektjeiken, kezdeményezéseiken dolgoztak, amelyhez különböző projekttervezési és vezetési eszközöket kaptak. A kezdeményezések olyan, a szervezetek, csoportok fejlődését szolgáló projektek, melyek újdonságként szélesebb körben hatnak  és egyszerre vonnak be munkatársakat, külső érintetteket és helyi fiatalokat is.

A képzést követően a résztvevők  10 hónapig tartó személyre és projektre szabott coaching folyamatban részesültek.

Az Alkoss tovább! konferencián nem csak megismerhetik a résztvevők a megvalósult projekteket, de betekintést nyerhetnek tréning és coaching módszerek alkalmazásába is.

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület közösségépítésről tart rövid bemutatót; Murvai Ildikó környezeti fenntarthatóságról szóló projektet, Kállay Márta a Magyar Deszkások Országos Egyesületének deszkapark projektjét, Reichardt Gabriella és Szűcs Henrietta Palotás Községben szervezett közösségi programokat, Bablena Ferenc a nógrádi szervezetek között kialakult hálózatot, Abonyi Dávid lehetőség-menedzsment workshop sorozatát, Kiss Fruzsina pedig az újonnan induló Önindító Egyesület megalapításának történetét mutatja majd be.  

Sajátos stílusú rövid prezentációkkal megmutatják az utat, mellyel fenntarható kezdeményezések megvalósíthatók szűkös erőforásokkal is.

Az Alkoss tovább! konferenciát állófogadás zárja ahol inspiráló beszélgetésekre és kapcsolatépítésre is lehetőség lesz. 

A részvétel ingyenes.
Helyszín: Szécsényi Művelődési Központ, Ady Endre utca 12., Szécsény, 3170
Dátum: 2016. Április 28. 10:00-16:00