Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatban - amelyet egyebek mellett a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért is aláírt - az áll: az, hogy a menekültügyi helyzet kezelése nem csak a kormányon múlik, nem ad felmentést a segítségnyújtás erkölcsi felelőssége alól.

A kormány "tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt" mégis krízishelyzet alakult ki Budapesten, majd Röszkénél is - írták. A helyzet kezelése hónapok óta civil csoportokon és magánembereken múlik, akik az állami intézményrendszer helyett biztosítanak emberséges körülményeket a rászorulóknak.

Úgy folytatták: a Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a magyar szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania. A szervezetek azt kérték, hogy a kormány cselekedjen humánusan, tisztességesen és az emberi jogokat tiszteletben tartva, a menekültek kriminalizálása helyett koncentráljon sérelmeik és szenvedéseik enyhítésére.

forrás: ma.hu