Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A digitális térbe átállást vizsgáló felmérésünk folytatásaként ezúttal két aktuális területtel folytatjuk. Közel kilencvenen töltötték ki második kérdőívünket, amit a koronavírushoz kapcsolódó bértámogatásról, illetve az újra engedélyezett gyerektáborokról készített a NIOK Alapítvány civil szervezetek körében. 

Ahogy az előző gyors felmérésünkben, itt is fontos elmondani, hogy a gyors felmérés eredeti célja volt, hogy a válaszokból minél többet tudjunk meg a megváltozott helyzetről, illetve a civil szervezetek  számára minél pontosabb segítséget nyújthasson a NIOK Alapítvány. Ezzel együtt nem arra vállalkoztunk, hogy egy reprezentatív kutatást folytassunk, aminek eredményei a tudományos körökben is megállják a helyüket. A 88 kitöltő válaszaiból pedig a következők derültek ki. 

Igénybe vehető-e a bértámogatás civil szervezetek számára?

Aki még nem találkozott volna vele, a bértámogatás a koronavírushoz kapcsolódó gazdasági mentőcsomag része, amit munkáltatók vehetnek igénybe az alkalmazottjaik foglalkoztatásához. A KSH legfrissebb adatai szerint a hazai civil szektor hozzájárulása a nemzeti össztermékhez  4% körüli, és a szektor mintegy 54 ezer embert foglalkoztat. Azonban érdemi válasz még nem született arra, hogy a civil szervezetek is igénybe vehetik-e ezt az intézményt.

Bodó Sándor gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár április 20-i bejelentése szerint a „bértámogatás kiterjed (…) az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek a költségvetésből.” Ugyanakkor a 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet szövegéből az olvasható ki, hogy a 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) 1. §-ában felsorolt szervezetek nem tartoznak a támogatásra jogosult munkáltatók körébe – és a jogszabályt ekként értelmezik a kérelmeket kezelő megyei kormányhivatalok is. - áll a Civilizáció mozgalom Palkovics Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak címzett nyílt levelében, amit egyébként a NIOK Alapítvány is aláírt.

Ez a háttere tehát a kérdőív első tematikus blokkjának. Hogy hogyan látja ezt a civil szféra, az kiderül a következő válaszokból.

Mennyien ismerik a bértámogatás lehetőségét?

Az általánosságban a bértámogatás tényét ismerőkre vonatkozó kérdés válaszaiból kiderül, hogy a válaszadók nagyrésze, 48.9%-a ismeri a lehetőséget, illetve további 42% hallott róla, de nem ismeri igazán a lehetőséget. Csupán 9.1% nyilatkozott úgy, hogy nem ismeri a lehetőséget. 

Hallott a támogatásról, de mit lépett?

Sokkal szertágazóbbak voltak azok válaszai, akik már hallottak a lehetőségről és eldöntötték mit  fognak tenni. Legnagyobb arányban, 29 %-ban válaszolták azt, hogy nem adták be az igénylést, mivel civil szervezetekre nem vonatkozik a támogatás. Ezt követik 22,8%-ban azok a válaszok, akik nem adták be az igénylést, mivel a szervezetük nem jogosult rá. Majdnem egy ötöde, 19 %-a a válaszadóknak írja azt, hogy nem adták be, mert nincs is rá szükségük. A legkevesebben pedig azt jelezték, 3.8 %-ban, hogy beadták az igénylést. A kategórikus válaszok mellett többen azt jelezték, hogy nincs alkalmazottja a szervezetnek, vagy csak részmunkaidőben, így rájuk emiatt nem vonatkozhat a bértámogatás.

Újra lehet gyerekeket táboroztatni, hogy érinti ez a civileket?

A hatályos jogszabályok szerint június 15-től újra engedélyezettek az ottalvós és a napközis táborok is.
Ehhez kapcsolódva első körben a szervezetek érintettségét néztük meg, amiből kiderül, a válaszadók 61,4 %-át érinti a döntés. A fennmaradó 38%-ot pedig nem. 

Mennyi tábort mondtak le?

Az érintettség mellett kíváncsiak voltunk arra is, hogy mekkora arányban kerültek lemondásra a gyerektáborok a civil szervezetek körében. Itt az látszik, hogy majdnem kétharmada a válaszadóknak, 65,9%-a kitartott a táborai mellett és nem mondta le őket. Ezzel szemben 34,1% volt azoknak az aránya, akik táborai lemondásra kerültek.

Mennyi tábort tartanak meg?

Érdekes, hogy bár az előző válaszokból az látszik, hogy a válaszadók többsége nem mondott le táborokat, de a táborok megtartását firtató kérdésre már megoszlanak a válaszok. Itt már csak 38,4% mondja biztosra, hogy megtartják a táborokat, 21 % még nem döntött róla, 30% pedig az előző kérdésre adott válaszadók arányával összhangban továbbra sem tartja meg a táborokat. 

Mi az oka, ha nem tartják meg?

Itt azok mellett, akik amúgy sem szoktak táboroztatni, érdekesebb azok aránya, akik az anyagi források hiányát, a kapacitás hiányt, vagy a biztonsági aggályokat jelölték meg.
Érdekes egyedi válasz volt még, hogy külföldről érkező résztvevőket egyelőre nem tudnak fogadni a hatályos szabályozások miatt, illetve a kiemelten veszélyeztetett, például tartós betegséggel együtt élő célcsoport miatti lemondás. 

Kihívások és félelmek

A válaszadók közül többen megosztották velünk félelmeiket, nehézségeiket is.
Egy kulturális szervezet például ezt írta:

“ [Nehézség] az anyagi fedezet hiánya, tavaly is sikertelenül pályáztunk 221 fő tehetséges fiatal zenész résztvevő támogatására. Most még nehezebb az anyagi fedezet előteremtése.”

Egy veszélyeztetett célcsoportról írt egy másik válaszadó:

“Mi diabétesszel élő gyerekeknek szervezünk élménytábort. Sajnos az önkénteseink egy része nem vállalja a táboroztatást, mivel a saját gyerekük is érintett, és féltik őt. Így kevesebb emberrel kisebb tábort tudunk csinálni, így sajnos kevesebb családnak tudunk segíteni (nagyon nehéz a diabétesszel élő gyerekeket nyáron biztonságos helyre küldeni, amíg a szülők dolgoznak).

Sok helyen az anyagi háttér hiányzik:

“Nem a vírustól, hanem a pénztelenségtől félünk, nem akarjuk az amúgy is nehéz anyagi helyzetbe került szülőket még több részvételi díjjal terhelni. Nem tudjuk pályázati pénzekből sem fedezni, mert a NEA-s pályázatunk tartalék listára került, máshová beadott pályázataink elutasításra kerültek a GYIA-s pedig nincs elbírálva.”

De van olyan is, aki bizakodó:

“Először azon aggódtunk, hogy lesz e eleg jelentkezo, de egy het alatt betelt a tábor.

Most csak azon aggódunk, hogy nehogy ujra valami szigoritas legyen.. de alapvetően pozitívan állunk hozzá.”

Nagyon köszönjük a kitöltőinknek a részvételt, következő felmérésünkben pedig valószínűleg az újraindulással foglalkozunk majd!